Revista de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”, la un nou număr

În condiții grafice excelente, a apărut numărul pe iunie a revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”. Pe coperțile revistei sunt reproduse două monumente dezvelite recent, Monumentul Eroilor din Hotoan, ridicat în cinstea eroilor căzuți în luptele pentru apărarea patriei, prin grija și aportul omului deosebit Virgil Bocancios, monument căruia dr. Viorel Câmpean îi consacră un frumos și consistent articol și bustul lui Avram Iancu. Un merit incontestabil în ridicarea acestui frumos bust, opera maestrului Radu Ciobanu, revine vicepreședintelui pe țară a Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu”, Mircea Dobra.

DSC_0312Revista al cărui redactor-coordonator este colonel (r) Voicu Șichet se prezintă și de data aceasta cu un conținut bogat. Preotul dr. Cristian Boloș continuă să prezinte ”Modele creștine de eroism (IX), scriind despre ”Creștinul de azi în Biserica de astăzi”.

Prin străduința unor autori consacrați, revista prezintă faptele unor mari personalități sau eroi, care s-au distins în nobila misiune de apărare a identității naționale. Amintim aici articolele: lt. col (r) Ion Bălănescu, ”In honorem colonelul în retragere Dumitru Dumitru”, dr. Viorel Câmpean, ”Colonelul Ioan Severeanu, victimă a epurărilor din armata română”, col. (r) Voicu Șichet, ”Și totuși, veteranii mai ard…”, care scrie despre veteranul de război plutonier major Stoica Virgilie, prof. Carol C. Koka, ”Dr. Eugen Seleș, apărător al cauzei românești la granița de vest a României”, lectorul universitar dr. Stelian Boia, ”Vasile Goldiș și problema națională”, și Marta Cordea, ”Celebra parașutistă Smaranda Brăescu a fost și la Satu Mare”.

Anul 2014 este anul în care se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial. Articolele legate de acest eveniment sunt semnate de Sergiu Pop de la Colegiul Național ”Doamna Stanca”, prof. Nicolae Pop, dr. Viorel Ciubotă, Laurențiu Batin și profesorul Radu David. Un alt eveniment deosebit al anului este declararea anului 2014 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul Omagial al Sfinților Martiri Brâncoveni. Preotul prof. Gheorghe Radu Sălăgian consacră acestui eveniment articolul ”Ce putem învăța din martiriul lui Constantin Brâncoveanu și a copiilor lui”, articol care va avea continuare în numărul viitor al revistei.

Liliana Pop de la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare, șterge uitarea de pe memoria profesorului universitar doctor în științe filologice Gheorghe Pop, născut în satul Roșiori din județul Satu Mare. Gheorghe Pop fiind un nume cu o rezonanță aparte în istoria învățământului universitar, în științele filologice și în istoria culturii.

Dr. Imola Kiss publică un material amplu despre graficianului Paul Erdös, în anul în care se împlinesc 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania, graficianul numărându-se printre aceștia. Paul Erdös s-a născut în 1916 în localitatea Hurezu Mare. El a devenit prin talentul său, unul dintre cei mai reprezentativi graficieni din România. Hurezu Mare și județul Satu Mare intrând astfel odată cu el, în istoria artei.

Trezesc un viu interes articolele: ”Ungarism și revoluția românească la 1848 în Transilvania”, al colonelului (r) prof Sorin Iulian Floruț. El ajunge la concluzia că: ”La 1848-1849, în Transilvania doar națiunea română a făcut revoluție, pentru că a dorit transformarea din temelii a societății transilvane, în timp ce revoluția ungară nu a fost de loc revoluționară, ci s-a manifestat împotriva poporului social și național”.

Dezvelirea bustului lui Avram Iancu, cu ocazia a 190 de ani de la nașterea marelui erou transilvan, a prilejuit scrierea de către dr. Daniela Bălu a articolului ”Moțul – peregrin în țara sa” în care caută să dezvăluie cauzele acestui pelegrinaj care ”simbolizează firul vieții ce a creat istorie și care ne adeverește nouă, contemporanilor, că fiecare moț are printre strămoși un martir”. Tot legat de moți, procurorul Ioan Bâtea ne prezintă ”Oameni de seamă. Eroi, partizani și voluntari din Scărișoara Nouă”.

Colonelul (r) Petru Prodan evocă într-un articol emoționant, celebrul Liceu Militar din Câmpulung Moldovenesc, al cărui elevi au luptat până la sacrificiul suprem pentru apărarea hotarelor strămășești. Olga Bulat în articolul ”Cimitirul Eroilor – proprietate cu oseminte” ne atrage atenția nouă tuturor, asupra unor aspecte nedorite legate de unele cimitire din republica Moldova supuse actelor de vandalism.

Profesorul Ioan Cearnău publică episodul XVI al studiului ”Antonescu – pro și contra, insistând de data aceasta asupra rolului jucat de mareșal în preajma insurecției din august 1944. Lui Ion Antonescu era limpede că rușii urmăresc să cucerească teritoriul românesc, fiind pregătit să ia decizii importante în scopul apărării țării.

Ing. ec. Cristian Mareș abordează ”Romanitatea Basarabiei după autorii ruși“, iar ing. Mircea Pârlea abordează relația României cu Uniunea Europeană – urmărind consturile și beneficiile integrării României. Într-un alt articol, de filosofie politică, același autor se ocupă cu ”Europa Reformei și apariția capitalismului”.

Profesorul Traian Rus ne amintește în articolul său ”Ardealul” tragedia acestui pământ românesc în tragicul an 1940. Consecințele răpirii Ardealului de Nord asupra românilor sunt demne de o tragedie nemaiîntâlnită. Este suficient să avem în vedere broșura unui anume Dicsö Csaba ”Nincs kegyelem” (Fără îndurare) și vom avea tabloul întregii drame. Românii și-au acceptat atunci soarta, dar speranța nu i-a părăsit niciodată, fapt ilustrat în versurile melodiei ”Dac-am plecat Ardealul din tine” din repertoriul corului bărbătesc din Finteușul Mare.

Prin grija redacției revistei și cu acceptul autoarei, se reproduce primul episod al cărții Irinei Oberlander–Târnoveau, cu titlul ”Un Viitor pentru trecut. Ghid de bună practică, cu foloase evidente, pentru păstrarea patrimoniului cultural”.

Recomandăm cu căldură noul număr al revistei, tuturor, indiferent de vârstă deoarece ea își merită cu prisosință numele de revistă de cultură și educație patriotică.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 30, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.