Protocol privind recrutarea muncitorilor români pentru lucrări temporare în construcții în Israel

În data de 24 iunie 2014, guvernele român și israelian au semnat un protocol care facilitează trimiterea in Israel de muncitori calificați pentru a efectua lucrări temporare în domeniul construcțiilor.

lucrator-in-structuri-pentru-constructiiCetățenii români care doresc să se angajeze în această țară vor fi selectatâți din baza de date a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, constituită în acest scop. Persoanele interesate trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să nu fi lucrat anterior în Israel, să nu aibă rude de gradul I, cu excepția fraților care lucrează deja în această țară, să nu aibă cazier, să fie apți psihic și fizic de muncă intense în condițiile climatice specific statului de destinație, inclusiv munca la înălțime, să nu sufere de anumite boli cronice. Pe teritoriul statului israelian, muncitorii selectați vor primi o viza și un permis de muncă, cu interdicția de a desfășura alte activități lucrative plătite sau în alt domeniu decât cel al construcțiilor.

Pentru punerea în aplicare a protocolului, ANOFM din România va colabora cu Autoritatea pentru Populație și Imigrașie din Israel (PIBA). 

ANOFM va informa lucrătorii cu privire la plățile și cheltuielile maxime admise în legătură cu    recrutarea lor, drepturile și obligațiile pe care le au și se va asigura că aceștia au documentele necesare care le atesta competențele, pregătirea și experiența pentru muncă în domeniul construcțiilor, precum și starea de sănătate. La rândul ei, PIBA, în cooperare cu instituțiile competențe naționale, are sarcina de a proteja drepturile, condițiile de viață și de muncă ale lucrătorilor români, dar și de a investiga plângerile și sesizările legate de încălcarea acestora.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 4 iulie 2014. Filed under Național, Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.