Scriitorul Mihai Sas și-a lansat noua sa carte, intitulată ”Am trăit sub trei dictaturi…cu demnitate și curaj – dialoguri cu Voicu D. Rusu”

Vineri, 4 iulie, la Restaurantul Miorița din Satu Mare a avut loc lansarea cărții lui Mihai Sas, intitulată ”Am trăit sub trei dictaturi… cu demnitate și curaj – dialoguri cu Voicu D. Rusu”, carte apărută la Editura Inspirescu din Satu Mare, cu un cuvânt înainte de George Vulturescu. Moderatorul lansării a fost poetul Ion Bala, conducătorul cenaclului literar ”Afirmarea”.

1Ion Bala l-a prezentat pe Mihai Sas ca pe un fin autor prolific, acum fiind vorba de lansarea celui de-al cincilea valum al său. Ion Bala a precizat că Mihai Sas și-a dezvăluit intenția de a scrie relativ târziu. A debutat în forță, numai anul trecut i-au apărut trei cărți. Cartea lui de interviuri cuprinde mărturisiri sincere ale gazetarului dornic să împărtășească din experiența lui de viață. Cartea e plină de sinceritate, reușește să scoată în evidență atât faptele bune, cât și cele mai puțin bune. Din rândurile cărții răzbate vocea sa confesivă.

Editorul cărții, George Terziu a vorbit despre omul Mihai Sas, comparându-l cu marele muzician Frederik Schopin, cel care a descoperit după moartea soției sale un jurnal din care a aflat despre nefericirea ei. Muzicianul a parcurs multe pasaje cu lacrimi în ochi. El nu a reușit să se poarte așa cum ar fi vrut soția sa. Făcând legătura cu scrierile lui Mihai Sas, George Terziu a apreciat că toate cărțile lui reprezintă o declarație de dragoste. ”Fără cărțile lui nu am ști cum a fost Mihai Sas. Personajele lui sunt el însuși, prin tot ce a scris până acum și-a deschis sufletul în fața oamenilor. Cartea lui reprezintă o carte de vizită pentru această lume, este o garanție că a învins moartea ca și Balzac, care prin cărțile sale nu a murit niciodată”, a precizat George Terziu. La fiecare întrebare el răspunde cu seriozitate, de multe ori răspunsurile lui au valențe filosofice. George Terziu a tras concluzia că acest nou volum al lui Mihai Sas este o provocare pentru noi toți. ”E bine să ne scriem amintirile, să declarăm ceea ce avem pe suflet. Cartea lui este o carte plină de adevăruri și poezie, un fel de istorie personală și de istorie colectivă”, a mai spus editorul cărții.

Au mai luat cuvântul regizorul tehnic de la Teatrul de Nord, Dorel Iurcencu, care s-a declarat onorat că a fost invitat la această lansare. L-a felicitat pe autor pentru că a avut curajul să dezvăluie multe aspecte din viața lui. L-a sfătuit să scrie o carte pentru tineri, din care aceștia precis ar avea ce învăța. În încheiere i-a dedicat autorului două epigrame. Din sală au mai luat cuvântul Ioan Sălăjanu și Gheorghe Crețu care a recunoscut că în cărțile lui Mihai Sas avem în față rânduri pline de înțelepciune și dragoste din care cititorul are multe de învățat.

2În cuvântul său, autorul a mărturisit că este un om care nu își renegă trecutul. A trăit întotdeauna în mijlocul oamenilor, multe pasaje din carte se constituie în lecții de viață mai ales pentru tineri. ”Păcat că tinerii de azi citesc tot mai puțin, dar nu trebuie să uităm, cartea rămâne cel mai bun prieten al omului, poate fi luată oriunde și citită oricând. Când citești o carte cu pasiune, uiți de toate grijile cotidiene”, a spus Mihai Sas.

Voicu D. Rusu, cel căruia i s-a confesat autorul cărții, a recunoscut că are un merit secundar. Autorul a răspuns cu multă sinceritate întrebărilor puse. Voicu D. Rusu a menționat aspecte din viața și activitatea lui Mihai Sas, care din fragedă tinerețe a trebuit să ia viața în propriile mâini. A devenit prin muncă și perseverență liderul tineretului din generația sa. A primit funcții cu responsabilități importante. El își asumă trecutul, iar sinceritatea este miezul cărții sale. La sfârșitul interviului s-a simțit mai bogat, cu un prieten adevărat câștigat. Voicu D. Rusu a avertizat cititorii că lectura cărții oferă și numeroase surprize. El i-a mulțumit în primul rând lui Mihai Sas pentru răspunsurile oferite, lui George Terziu pentru editarea cărții, iar lui George Vulturescu pentru prefața cărții. De asemenea a mulțumit și tuturor care au luat parte la lansarea cărții sale.

Programul artistic al manifestării culturale a fost oferit de către Octavian Bud și Georgeta Govor, care au interpretat frumose piese muzicale din repertoriul lor, alături de ei aflându-se și Claudiu Oșan.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 4 iulie 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.