Între 18 și 19 iulie a avut loc al XV-lea Congres internațional de dacologie

Între 18-19 iulie 2014, în organizarea Fundației ”Dacia Revival International”, a avut loc cel de al XV-lea Congres Internațional de Dacologie, sub genericul ”Coșbuc- 2014”. Deschiderea festivă a avut loc în Sala Filarmonicii de Stat din Oradea, unde dr. Napoleon Săvescu, un medic român stabilit la New York, președintele fundației, a rostit un cuvânt de deschidere. Tot aici au rostit un cuvânt de salut și reprezentanții autorităților locale. Acest Congres, ca și celelalte anterioare, au relevat  rolul primordial al strămoșilor daci în făurirea istoriei poporului român. Cele aproape 100 de comunicări au acoperit multiplele aspecte ale istoriei Daciei și au marcat stadiul actual al cercetărilor. Congresul a constituit un bun prilej pentru cercetătorii consacrați și mai tineri, de a-și prezenta comunicările.

indexCongresul s-a desfășurat pe trei secțiuni: ”Dacologia la George Coșbuc”, ”Dacii în conștiința lumii” și ”Anul Brâncoveanu”. S-au reunit la Oradea aproape 200 de pasionați de acest subiect atât din țară, cât și din străinătate. Cei mai mulți dacologi susțin să românii nu sunt urmașii legionarilor romani, care au cucerit Dacia, limba latină fiind cea care a izvorât dintr-o veche limbă română anterioară ei, și că civilizația dacică este mult mai veche decât cea egipteană și sumeriană.

Dr. Napoleon Săvescu este de părere că istoria noastră milenară este prezentată greșit. După mai mulți ani de documentare el a scris o carte intitulată ”Noi nu suntem urmașii Romei” prin care susține că românii sunt urmașii vechilor daci într-o măsură zdrobitor mai mare decât a vechilor romani. ”Să nu lăsăm trecutul nostru să fie ignorat sau minimalizat de un grup de răuvoitori și de ignoranți. Să renunțăm la pasivitate, să nu stăm cu mâinile încrucișate văzând cum niște străini de interesele poporului nostru încearcă să falsifice și să ne fure istoria. Trebuie să luăm atitudine pentru ca urmașii noștri să nu ne admonesteze că nu am făcut nimic pentru triumful adevărului”, a afirmat dr. Săvescu.

Din bogatul program al Congresului menționăm următoarele comunicări prezentate: Dumitru Noane – ”Cetăți dacice în nord-vestul României”, Georgeta Cardoș – ”Dacism – punte genetică între populații”, Octavian Sărbătoare – ”Dacism și neo-dacism: încotro ne îndreptăm întru trezirea neamului românesc”, Aureliu Ioan Tonea – ”Dacologismul în proza lui George Coșbuc”, Corneliu Florea – ”Câteva texte în limba dacică”, Mihaela Oprescu – ”Dacii în conștiința lumii”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 25 iulie 2014. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.