Expoziție omagială de pictură și grafică semnată Haller György, la Castelul Károlyi

Direcția de Cultură a Municipiului Carei vă invită duminică, 10 august 2014, de la ora 12.30 în Sala de Expoziții a Castelului Károlyi din Carei la expoziția omagială de pictură și grafică Haller György. În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul: Stefan Gnandt, artist plastic și Muhi Sándor, istoric de artă.

afis haller_m
Momentul artistic va fi susținut de Beiland Arnold, care va interpreta câteva melodii la pian. Evenimentul este organizat cu sprijinul Direcției de Cultură a Municipiului Carei.
 
Haller György s-a născut în 1883 la Tiream (jud. Satu Mare). A absolvit Școala Gimnazială la Satu Mare. După examenul de Bacalaureat își continuă studiile la Budapesta, la Facultatea Regală de Stat de Arte Plastice între 1902 și 1906. În această perioadă printre profesorii cu care a studiat îi amintim pe: Edvi Illés Aladár, Nadler Róbert, Révész Imre şi Hegedűs László.
 
După terminarea studiilor devine profesor de desen. Pe lângă munca de profesor, a desfășurat și o intensă activitate artistică precum: pictură, grafică, a realizat design pentru covoare, și-a proiectat și construit locuința. I se publică lucrările de grafică și desene stilizate în mai multe numere ale revistei de artă „Élet”, din anul 1909. Printre desenele acestuia se evidențiază grafica în creion a școlii din sat, desenul cu copii la săniuș, desenul cu cerneală color care reprezintă lumea satului, desenul „Păunul” realizat tot cu cerneală și peisajul rural cu cumpănă și grădini.
 
A participat la o serie de expoziții de grup. Cu pictura „Tavasz” a participat la Salonul național din 1910. În 1914 participă la Școala de vară din Baia Mare. A pictat în special peisaje.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 6, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.