Membrii societății literar-culturale ASTRA îl vor omagia pe renumitul medic careian Salvator Cupcea

Membrii societății literar-culturale ASTRA, despărțamântul Carei, organizează în data de 8 august de la ora 10.30, un scurt moment comemorativ la casa natală a renumitului medic Salvator Cupcea, născut la Carei în data de 8 august 1908.

Bologa,_Bugnariu,_Creangă,_Cupcea,_Floca,_Mărgineanu,_Pitariu,_Roşca,_Rusu,_Todoran_(Facultatea_de_Litere_şi_Filosofie_a_Universităţii_Daciei_Superioare)Salvator Cupcea a fost unul dintre fiii lui Petru Cupcea, preot careian și al Augustei Cupcea, născută Pteancu, fiica lui George Pteancu.

A absolvit cursurile liceului careian Vasile Lucaciu în 1925. Casa natală este situată pe strada Doina, lângă biserica Sf. Mihail și Gavril.

Salvator Cupcea a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj în paralel cu Facultatea de Litere şi Filosofie şi, specializându-se în psihiatrie, a fost încadrat la Spitalul de Neuro-Psihiatrie din Sibiu. Este considerat întemeietorul școlii clujene de psihologie. După război a fost numit reprezentant al ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Până la deces a îndeplinit funcţia de director al Institutului de Igienă din Cluj.

Manifestarea este organizată cu sprijinul Direcției de Cultură Carei.

 

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 7, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.