La Castelul Károlyi s-a deschis expoziția omagială a artistului plastic Haller György

Duminică, 10 august 2014, de la ora 12.30 în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din Carei a avut loc vernisajul expoziției omagiale de pictură și grafică a regretatului artist plastic Haller György.

DSC_0002În deschiderea evenimentului a luat cuvântul directorul Direcției de Cultură Carei, Bogdan Georgescu, artistul plastic Stefan Gnandt  și istoricul de artă Muhi Sándor. Momentul artistic a fost susținut de Beiland Arnold, care a interpretat câteva melodii la pian. Evenimentul a fost foarte emoționant pentru familia artistului prezentă la vernisaj.

DSC_0004Haller György s-a născut în 1883 la Tiream, județul Satu Mare. A absolvit Școala Gimnazială la Satu Mare. După examenul de Bacalaureat își continuă studiile la Budapesta, la Facultatea Regală de Stat de Arte Plastice între 1902 și 1906. În această perioadă printre profesorii cu care a studiat amintim: Edvi Illés Aladár, Nadler Róbert, Révész Imre şi Hegedűs László. După terminarea studiilor devine profesor de desen. Pe lângă munca de profesor, a desfășurat și o intensă activitate artistică precum: pictură, grafică, a realizat design pentru covoare, și-a proiectat și construit locuința.

DSC_0013

DSC_0019I se publică lucrările de grafică și desene stilizate în mai multe numere ale revistei de artă „Élet”, din anul 1909. Printre desenele acestuia se evidențiază grafica în creion a școlii din sat, desenul cu copii la săniuș, desenul cu cerneală color care reprezintă lumea satului, desenul „Păunul” realizat tot cu cerneală și peisajul rural cu cumpănă și grădini.

A participat la o serie de expoziții de grup. Cu pictura „Tavasz” a participat la Salonul național din 1910. În 1914 participă la Școala de vară din Baia Mare. A pictat în special peisaje.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 10, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.