Artiștii plastici Mák Zsolt și Nyárádi Enikő expun la Galeria de Arte Plastice a Consiliului Județean

Joi, 14 august, de la orele 16.00, la Galeria de Arte Plastice a Consiliului Județean Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de fotografii și pictură a doi membri ai Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Mák Zsolt (fotografii) și Nyárádi Enikö (pictură). Moderatoarea vernisajului a fost Varga Maria din partea Centrului Cultural G. M. Zamfirescu. Expoziția este deschisă timp de trei săptămâni, până pe 3 septembrie. 

DSC_0006Despre creațiile expuse a vorbit președintele asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Gergely Csaba. Nyárádi Enikő expune un număr de 30 de tablouri, în cea mai mare parte tablouri nonfigurative. Creația ei trece prin două faze, cea de analiză și apoi de sinteză. Ea realizează atât peisaje convenționale cât și tablouri cu tematică diversă; portrete, fluturi, nuduri, flori sau cele care exprimă diferite stări sufletești. Amintim aici tablourile intitulate”: Prințesa de gheață, Pasărea albastră, Muză, Camelot, Mai dorm un pic, Revolta pânzei, Speranță, Te văd, Vise de fată etc.

Nyárádi Enikő s-a născut pe 3 februarie 1983 la Miercurea Ciuc, cu numele Koszta Enikő). În 1995 s-a mutat la Sfântu Gheorghe. A studat la Colegiul Székely Mikó unde l-a avut ca profesor de desen pe Kiss Béla, La sugestia lui s-a înscris în 1997 la Liceul de Artă Plugor Sándor, în clasa de artă plastică, la secția pictură. I-a avut profesori pe pictorii Miklósi Mária și Bicsi Gyula și sculptorul Petrovits István. Între 2002 și 2006 a terminat facultatea de Comunicare Socială și Relații Publice la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș. La începutul anului 2010 s-a mutat la Satu Mare. Din februarie 2011 este membră al Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare. Stilurile artistice preferate sunt suprarealismul și abstractul, dar ocazional pictează și natură statică, portrete și peisaje. De obicei pictează pe suport de fibră lemnoasă sau pânză cu ulei. Alți pictori care o inspiră sunt: Wassily Wassilyevich Kandinsky, Salvador Dali. A avut expoziții în Satu Mare, Hodod, Gheorgheni, Tokaj, Csenger, Carei, Cluj Napoca.

Mák Zolt expune 18 fotografii color. El reușește să folosească aparatul fotografic altel decât un amator. Reușește să exprime prin fotografiile sale sentimente. Artistul a reușit să parcurgă drumul de la fotograf amator la cel profesionist într-un timp scurt, de numai doi ani. Temele abordate de el sunt norii, nori cu soare.înainte sau după furtună, tema florilor, ca o vibrație a sufletului și tema peisajului din Oaș și mănăstirile din acest spațiu geografic. Și Mák Zsolt parcurge aceleași etape, cea de analiză apoi de sintetiză. Gergely Caba a spus în cuvântul său că artistul prin tablourile sale demostrează că este deja un artist desăvârșit.

Mák Zsolt s-a născut pe 28 noimbrie 1973 la Satu Mare. A studiat la liceul Maghiar Kölcsey Ferenc și 2 ani la Grupul Școlar Forestier, profilul designer în industria lemnului. În urmă cu 5 ani a început să fotografieze, în care vede un mijloc de autoexprimare.  Din 2013 este membru al Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, participând la toate expozițiile colective de la Satu Mare, Carei, Téglás. Prezenta expoziție este prima personală.

Programul muzical al vernisajului a fost asigurat de Cserey Csaba la percuție, Jakab Emese la chitară și Falup Bernadette, la voce, din partea Centrului Cultural G. M. Zamfirescu.

DSC_0008

DSC_0001

DSC_0002

DSC_0003

DSC_0004

DSC_0005

DSC_0014

DSC_0015

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 15, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.