Poetul bucureștean Ioan Rațiu și-a lansat la Satu Mare cartea de poeme ”Într-un teatru de vise”

Sâmbătă, 16 august, într-un cadru mai restrâns, într-un local sătmărean a fost lansată cartea poetului bucureștean Ioan Rațiu, cu rădăcini în Satu Mare, ”Într-un teatru de vise” carte apărută la Editura Inspirescu din Satu Mare. Volumul are drept motto: ”Lasă-mă Doamne/S-ating Adevărul/ Cum sete mi-i de Viață”, și este dedicată memoriei lui George Astaloș.

DSC_0018Cele 98 de poeme sunt precedate de o prefață concepută de autor, în care ne invită ”într-un teatru de vise”, printre vulnerabilități, glasuri, sensuri, ploi, tulburări, semne și strângeri de tot felul…”. Tot în prefață ne invită ”Să ne rugăm ca miracolul să apară precum în cer așa și pe pământ iertând greșiților iară și iară, cu moartea pe moarte câte sunt”.

Deschizând discuția despre cartea lui Ioan Rațiu, poetul Ion Bala, conducătorul Cenaclului literar ”Afirmarea”, a constatat că la lansare au asistat puțini dintre membri cenaclului, dar adevărați iubitori ai poeziei. Autorul nu a putut fi prezent la lansare dar nu trebuie să uităm că el este sătmărean de-al nostru, atașat de orașul de pe Someș. De câte ori vine la Satu Mare participă cu drag la ședințele cenaclului ”Afirmarea”.

DSC_0022Poetul Gheorghe Crețu a prezentat pe larg date din biografia autorului, care este născut la 6 aprilie 1957. În prezent este conducătorul Cenaclului ”Orpheon” din București. Până la pensionare a lucrat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, ca ofițer în cadrul Serviciului Topografic. Până în prezent el este autorul a nouă volume de poezii. Printre cei care i-au prefațat cărțile se numără Ion Rotaru, Ion Gheorghian și Corneliu Blându. Gheorghe Crețu a observat că laitmotivul cărții este clipa, din care se naște viața, apoi ploaia, care apare în 13 dintre poemele din volum, în diferite ipostaze.

Poemele lui Ioan Rațiu sunt scurte, sunt psalmii ce ne relevă un poet elegant. Poemele au atașate datele la care s-au născut și numărul de ordine. Poeziile din volum au fost scrise între 1988 și 2014. Poezia numerotată 1.710, ”Într-un teatru de vise”, a dat titlul volumului”: Într-un teatru de vise/ Cu masca pare-mi-se/ Cad își caută fise/ Vechi tonuri compromise”…

DSC_0019O altă poezie remarcată de poetul Ion Bala și care i-a plăcut în mod deosebit a fost poezia ”Tristețea curățeniei”, poezie care a fost citită integral: ”Ea nu era nici a lui și nici a ei/ Și nici nu voia decât a face curat/ Printre fire de praf să se piardă/ Cu ploi ștergea schimbând amintirile/ Din poze rătăcite pe-acolo pe unde/ Clipa n-ar fi vrut să se-așeze/ Cum spun mamele părăsite/ Prin toamnă se scutură prejudecăți/ Peste noaptea insomniilor/ Până târziu ea făcea curățenie/ Lustruind fiecare tăcere/ Cu vânt ascultător spre dorință curată”.

Editorul George Terziu l-a considerat pe autor ”un domn deosebit care și-a scos cartea în 400 de exemplare”. A mărturisit că se bucură că poetul a ieșit din armată și s-a pensionat, ”deoarece în caz de război și-ar fi întâmpinat dușmanul cu poezii”. Pe lângă faptul că e un om deosebit, autorul este și un suflet deosebit. L-a cunoscut din volumele lui anterioare, care i-au făcut o impresie foarte bună. Volumul de față este practic ”un volum al volumelor”, cu poeme selecționate de el care au apărut între 1988 și 2014.

DSC_0020George Terziu a apreciat în mod deosebit că autorul și-a scris propria-i prefață, în care ne invită în teatrul de vise, care teatru este plasat în orașul Satu Mare, un oraș deosebit, un oraș magnetic de care și el s-a îndrăgostit. Un alt aspect relevat, a fost acela că Ioan Rațiu este pe drept cuvânt un om liber, un grafician și un designer foarte apreciat în București. El lasă cititorii să-i comenteze poeziile. Are poezii sacadate care aduc aminte de poezia dadaistă și de ceea a lui Apollinaire. ”El crează o suprarealitate care te vrăjește”, totodată refuză tiparele și simte că autorul va trece în scurt timp la o altă perioadă a creației sale. George Terziu și-a manifestat curiozitatea față de viitorul destin al poetului.

Ion Bala a remarcat jocurile de cuvinte pe care poetul le folosește, gradul înalt de muzicalitate a versurilor și spiralitatea poemelor. Ion Bala a citit poezia ”Învierea spre iertare”: ”Din pământuri zile-n zbor/ Nopți când valurile mor/ Cresc semințe cad aripi/ Taci ca niciodată țipi/ Pe oceanul clipelor/ Prin valea greșiților/ În fânul cosașilor/ Cât adâncul pașilor/ Prin trecutul macilor/ Spre iertarea lașilor/ Peste cântul norilor/ Cu iubirea zorilor/ Rugăciunea ploilor/ Îndurării Sfinților/ Închinarea vorbelor/ Cine vede cine știe/ Răspunsul chemărilor/ Cine-aude cine știe/ La cules de poezie/ Lepede vremelnicie”. Autorul scrie o poezie excelentă, cu un stil originar și dovedește din plin că este un poet matur – a concluzionat Ion Bala.

DSC_0016Poetul Gheorghe Cormoș a fost de părere că Ioan Rațiu scrie o poezie iconografică. Dovedește o înaltă cultură, ”este citit și știe poezie”. Poezia lui în mare parte seamănă cu poezia lui Nichita Stănescu, ”Are flerul și știința poeziei”. Gheorghe Cormoș a remarcat în acest sens poeziile: ”Armonia”, ”Plouă”, și ”A nu fi”.

A mai luat cuvântul Claudiu Govor care a apreciat în cuvinte elogioase calitatea poeziilor cuprinse în volum, faptul că autorul este un sătmărean și a promis că poezia ”Plouă” de la pagina 55 va fi pusă pe muzică și va intra în repertoriul Georgetei Govor. Discuțiile din cadrul întâlnirii au alternat cu reprize de muzică susținute de Georgeta Govor la chitară și voce și Diu Oșan la chitară și muzicuță. Printre iubitorii de muzică și poezie, pe lângă cei deja menționați, i-am remarcat pe scriitorul Mihai Sas, Cecilia Sas și profesoara Lia-Gabriela Koka.

Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 17, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Poetul bucureștean Ioan Rațiu și-a lansat la Satu Mare cartea de poeme ”Într-un teatru de vise”

 1. Domnul Ioan Ratiu surprinde inca odata timpul de clipe profunde…asa cum am scris si eu in Tangoul despre Timp, poezie aparuta la Editura Destine 2013 in Volumul "In ritm de Tangou"

         

  Când timpul era mai tânăr

  Îmi plângea mereu pe umăr,

  Dar acum, când i-a trecut,

  Nu l-am mai văzut demult !

   

  Timpul n-are…timp de noi să ne-ntrebe de nevoi,

  Ne atinge când ne stinge şi ne duce-n infinit,

  Sau de unde am venit, cu un dor de-ndeplinit.

  Şi chiar de îi spui mişcare…

  de fapt  totu-i …degradare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.