Amenințarea jihadiştilor irakieni: Vom ataca ţinte americane şi-i vom „îneca în sânge” pe americani

Jihadişti irakieni din cadrul grupării teroriste Statul Islamic (SI) au ameninţat că vor răspunde atacurilor aeriene efectuate de către Statele Unite atacând ţinte americane, într-o înregistrare video în care afirmă "vă vom îneca pe toţi în sânge". Mesajul, însoţit de fotografii cu decapitări, a fost difuzat după ce preşedintele american Barack Obama a anunţat că trupe kurde (peshmerga) susţinute de avioane americane au preluat de la SI controlul asupra barajului de la Mosul, relatează Sky News online.

jihadPreşedintele american a declarat că jihadiştii din cadrul SI reprezintă în continuare "o ameninţare la adresa Irakului şi întregii regiuni" şi că este necesar ca irakienii "să se unească şi să-i respingă din teritoriile pe care le-au ocupat". "Ei pretind că reprezintă suferinţele sunniţilor, dar de fapt măcelăresc bărbaţi, femei şi copii sunniţi", a declarat Obama, anunţând că o misiune militară limitată va continua.

Spre deosebire de Al-Qaida, SI s-a concentrat până în prezent asupra ocupării unor porţiuni din teritoriile Irakului şi Siriei, în care a proclamat un califat, şi nu asupra atacării unor ţinte occidentale. Anterior, gruparea a dezminţit că a pierdut controlul asupra barajului de la Mosul, care furnizează apă şi electricitatea unei mari părţi a ţării. De asemenea, au existat temeri că aceasta va secţiona conducte sau cabluri ori va arunca în aer structuri.

Sky News scrie că a obţinut un acces exclusiv la pesupuşi militanţi SI capturaţi de către luptători kurzi. Cei trei prizonieri, care sunt deţinuţi într-un loc secret, susţin că au fost torturaţi pentru a trece la mărturisiri, potrivit postului. Pe de altă parte, premierul David Cameron a insistat că Marea Britanie nu va fi atrasă în alt război în Irak împotriva jihadiştilor, pe care i-a catalogat "monstruoşi". Şeful Guvernului britanic a făcut această declaraţie după ce s-a dezvăluit că Marea Britanie a trimis un număr de militari la Erbil cu scopul de a pregăti o misiune de salvare a unor etnici yazidi refugiaţi şi după ce secretarul de stat al Apărării Michael Fallon a declarat că implicarea britanică în Irak ar putea dura "săptămâni sau luni".

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 19, 2014. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.