Noi verificări asupra parametrilor calității apei furnizate în orașul Negrești-Oaș

Subprefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamás a convocat în data de 25 mai 2014 în ședință de analiză membrii Comisiei mixte de verificare a cauzelor care duc la imposibilitatea asigurării unei ape în parametri de calitate corespunzători în oraşul Negreşti-Oaş, comisie instituită prin Ordinul Prefectului nr. 177/2014.

Sedinta Apa Negresti OasȘedința a survenit ca urmare a finalizării controalelor dispuse de Instituția Prefectului și a monitorizării parametrilor de calitate ai apei. Controalele au fost întreprinse de Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu și Inspecția Silvică și de Vânătoare Satu Mare pentru exploatările forestiere amonte de priza de captare a sistemului de alimentare cu apă a orașului Negrești-Oaș de pe râul Valea Rea precum și de către Inspecția Apelor din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare (SGA), Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu pentru verificarea respectării actelor de reglementare de către operatorul MHC – microhidro-centralei situată amonte de priza de captare. Parametrii de calitate ai apei au fost monitorizați continuu pe o perioadă de 2 zile de către laboratoarele SGA, DSP precum și de către APASERV SATU MARE SA – operatorul de apă regional.

La ședință a participat și Aurelia Fedorca, primarul orașului Negrești-Oaș precum și conducătorii și reprezentanții instituțiilor implicate. După prezentarea rezultatelor controalelor și a sintezei monitorizării parametrilor de calitate ai apei se desprind primele concluzii care vor duce la dispunerea unor măsuri pentru îmbunătățirea calității apei, astfel:

– exploatările forestiere în zonă influențează calitatea apei captate;

– funcționarea în regim discontinuu a MHC în situații de ape mici duce la variații de presiune care au un efect de spălare a conductei magistrale și crește mult turbiditatea apei la intarea în uzina de apă;

– există consumatori neînregistrați conectați la magistrala APASERV.

Subprefectul a dispus ca în cel mai scurt timp Comisia să elaboreze un planul de măsuri cu aplicabilitate 2014-2015 a cărui implementare să ducă la o creștere a calității apei livrată cetățenilor din Negrești-Oaș până la finalizarea proiectului APASERV prin care orașul va avea o stație de tratare performantă și o rețea nouă de distribuție care va elimina toate aceste probleme.  

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 26 august 2014. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.