Ambrosia Artemisiifolia (iarba pârloagelor), tot mai răspândită în județul Satu Mare

Întrucât Ambrosia Artemisiifolia (Iarba pârloagelor), plantă aflată în perioada înfloririi, produce serioase probleme persoanelor alergice și de la un an la altul crește pe suprafețe tot mai mari în județul Satu Mare. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare s-a reunit într-o ședință extraordinară, pentru a adopta o hotărâre în scopul combaterii răspândirii acestei plante.

DSC_0004La ședință a participat prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, subprefectul Altfatter Tamás, șef serviciu, Ramona Antonescu alături de directori, șefi sau comandanți ai instituțiilor care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Dr. Eugeniu Avram a spus trebuie să existe un avem plan de combatere a Ambroziei pe toată perioada anului, și toți cei cu responsabilități și proprietarii de terenuri să acționeze în această direcție. Se pare că situația este mai gravă decât anii trecuți. De la an la an planta este tot mai răspândită, dar este mai ușor să fie prevenite din timp efectele ei nefaste asupra sănătății publice.

Ambrosia Artemisiifolia (Iarba pârloagelor), este o plantă anuală răspândită în zonele lăsate în paragină dar și în culturile cerealiere și de floarea-soarelui, pe marginea drumurilor și a căilor ferate. Agreează clima caldă, lumina și ploile de vară. La noi s-a răspândit în ritm accelerat mai ales după 1990, când întinse suprafețe au rămas necultivate. La persoanele sensibilizate, polenul acestor buruieni poate provoca simptome de rinită alergică, conjunctivită alergică, astm bronșic și mai rar erupții cutanate și reacții anafilactice. O plantă bine dezvoltată poate produce și elibera în atmosferă peste un miliard de grăunciori de polen.

În cadrul ședinței au mai fost discutate probleme de interes pentru locuitorii județului, precum asigurarea vaccinului pentru nou-născuți, măsuri pentru eliminarea răspândirii bolii limbii albastre la bovine și accidentul de la Băile Acâș. În legătură cu boala limbii albastre s-a făcut informare cu fermirerii privind vulnerabilitatea la rumegătoare, și există un telefon la care se răspunde permanent și s-a constituit un stoc de dezinfectante. Se consideră că în județ nu sunt probleme, fiind monitorizate toate mișcările de animale.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 3, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.