200 de ani de la ctitorirea bisericii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Tătărăști

Această frumoasă aniversare pentru obștea creștinilor din Tătărăști a fost sărbătorită împreună cu comemorarea celor 60 de eroi ai neamului românesc care în războaiele mondiale au dat jertfa supremă pentru libertatea și unitatea românilor. În urmă cu 70 de ani, între 19-20 octombrie, luptele din zona Tătărăști au căzut la datorie 28 de soldați români și 5 soldați sovietici și-au pierdut viața în condiții dramatice mai mulți localnici.

DSC_0003Manifestările care au marcat aceste evenimente au fost organizate de Parohia Ortodoxă Română ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al comunei Viile Satu Mare.

Conform programului, la ora 9.30 s-a săvârșit o Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Mare de către prea sfințitul Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului alături de un numeros sobor de preoți în frunte cu protopopul Ioan Socolan. A avut loc de asemenea ceremonia de sfințire întru diacon a tânărului teolog, cântăreț bisericesc Ciprian chiar de ziua sa de nume. Acesta fiind un semn bun, a spus P.S. Iustin Sigheteanul, și care a arătat că el are datoria să urmeze exemplul Sfântului Ciprian. La Sfânta Liturghie au participat înalte oficialități județene și locale în frunte cu prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, deputatul Romeo Nicoară,  și primarul comunei Viile Satu Mare, Szücs Szabolcs.

DSC_0006

DSC_0011

DSC_0017

DSC_0019

DSC_0027

DSC_0060

DSC_0078A fost apoi dezvelită și sfințită o placă comemorativă, așezată pe zidul bisericii, în amintirea celor 200 de ani trecuți de la zidirea bisericii. De asemenea a fost prezentată cartea scrisă pentru acest eveniment de către colonelul în rezervă Voicu Șichet și dr. istoric Viorel Câmpean.

Întregul alai s-a deplasat la Monumentul Eroilor din centrul satului, monument care a primit o nouă înfățișare. Aici a avut loc prezentarea onorului de către o gardă de onoare, s-a intonat Imnul Național iar P.S. Iustin Sigheteanul a sfințit monumentul. S-au rostit apoi cuvântări din partea autorităților județene și locale. Soborul de preoți s-a rugat lui Dumnezeu pentru sufletele eroilor căzuți pentru eliberarea patriei. A urmat depunerea de coroane de flori și un scurt program cultural patriotic susținut de interpretul de muzică populară Nicolae Sabău și de Angela Munteanu.

DSC_0035

DSC_0043

DSC_0053

DSC_0063

DSC_0074

DSC_0077

DSC_0085

DSC_0064În încheierea manifestărilor, întreaga comunitate prezentă alături de invitați au servit o agapă creștinească, la căminul cultural, binecuvântată de P.S. iustin Sigheteanul. Pe scena căminului cultural au evoluat soliștii Angela Munteanu, Nicolae Sabău, formația Select și corala Arhanghelii a Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului, formată din 28 de preoți.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 13 septembrie 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.