Rezumatul manifestărilor organizate cu ocazia evenimentului ecologic ”Ziua Europeană fără Maşini”

Cu ocazia Zilei Europene fără Maşini, Agenţia pentru Protecţia Mediului, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Satu Mare, Primăria Vetiş, Asociaţia 4wild Moments, ca în fiecare an, au organizat sâmbătă, 13 septembrie 2014 ample acţiuni pentru promovarea transportului alternativ: plimbare cu caiacele pe traseul Satu Mare – Csenger, manifestări rodeo freestyle – acrobații cu caiacele, marș ciclist de-a lungul pistei de bicicliști realizată pe mal stâng al râului Someș prin proiectul HURO ”Pe două roți” și dezbatere publică pe tema proiectelor de mediu la Oar.

IMG_3719Startul acțiunilor a fost la ora 9.00, când un număr de 37 de caiachiști cu vârste între 5 și 73 de ani au pornit pe Someș de lângă cap pod Decebal, spre Csenger (Ungaria), de unde pe biciclete s-au întors la Oar în jurul orei 14.00, pentru a participa și ei la dezbaterea publică pe tema proiectelor de mediu și la masa câmpenească asigurată de Primăria Vetiș.

Următorul moment al evenimentelor a început la ora 11.00, când un număr de peste 100 de bicicliști au vizionat de pe podul Decebal acrobațiile cu caiacele pe Someș, prezentate de caiachiștii profesioniști coordonați de reprezentanții Asociației ”4Wild Moments”. Bicicliștii în urma vizionării spectacolului pe apă s-au deplasat pe malul stâng al Someșului, pe pista de bicicliști realizată prin proiectul HURO ”Pe două roți”, până la granița cu Ungaria, la Oar (borna L.86) unde au fost așteptați de organizatori și au participat la o dezbatere publică pe tema viitoarelor proiecte de interes comun în domeniul protecției mediului în contextul domeniilor de eligibilitate ale Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria România 2014-2020 care urmează să devină operațional în primăvara anului 2015.

IMG_3795Marcarea evenimentului, în zona de frontieră a fost materializat prin schimbarea unui ”papirus” cu mesajul evenimentului, între domnii primari Dr. Dorel Coica (primar municipiul Satu Mare) şi Forján Zsolt (primar orașul Csenger). Oficialitățile prezente au menționat necesitatea unei colaborări fructuoase între cele două localități, prin promovarea a numeroase proiecte de interes comun, cum ar fi realizarea Drumului Expres, și a unui drum între localitățile Oar și Csenger precum și deschiderea unei linii de transport  în comun, care să lege localitățile Nyiregyhaza și Satu Mare prin Csenger și Oar. În acest sens, domnii primari prezenți (primar Satu Mare, primar Vetiș, Primar Odoreu, primar Csenger ) au convenit ca în luna noiembrie 2014 să se întâlnească în vederea pregătirii unor proiecte de interes comun care să fie depuse spre finanțare prin Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria România 2014-2020.Toți participanții de la dezbatere au avut posibilitatea să treacă în Ungaria prin punctul de trecere de la Oar între orele 13.00-16.00.

2014_09_13_3285Finalul acțiunilor dedicate ”Săptămânii Mobilității Europene” a fost asigurat de Primăria comunei Vetiș, care au invitat toți participanții la o masă câmpenească bine meritată.

Pe această cale, APM Satu Mare dorește să mulţumească cetățenilor pentru participarea numeroasă la acţiunile de marcare a evenimentului ecologic „Săptămâna Mobilităţii Europene”, acțiuni care s-au defășurat în data de 13 septembrie 2014.

Cu ocazia acestei acţiuni, care în acest an a avut cel mai mare ecou, împreună am reuşit să oferim un exemplu comunităţii sătmărene de conştiinţă şi de respect faţă de mediul în care trăim, demonstrând şi de acestă dată că succesul oricărei iniţiative poate fi asigurat numai gândind, trăind şi muncind zi de zi în spiritul devizei APM Satu Mare: „Ne întrebăm de ce nu face CINEVA ceva… am înţeles că acel cineva suntem NOI!”

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 15 septembrie 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.