Ziua Cooperării Europene, marcată la Colegiul Tehnic ”Unio-Traian Vuia”

Luni, 22 septembrie la Colegiul Tehnic ”Unio-Traian Vuia”, în cadrul Zilei Cooperării Europene a avut loc o activitate de prezentare a proiectelor pe care școala le-a derulat în ultimul timp. În deschidere directorul instituției, prof. dr. Vlaicu Popescu a subliniat importanța proiectelor promovate care și-au atins scopul, fiind realizate în cooperare multe din ele cu partenerii din Ungaria, Slovacia și Ucraina în perioada 2007- 2013.

DSC_0026Activitățile în detaliu au fost prezentate de prof. Baranyai Tiberiu în calitate de coordonator de proiecte. S-a arătat că toate proiectele i-au ajutat pe tineri în domeniul pregătirii profesionale, manageriale și în domeniul pieței muncii, inclusiv prin cursuri de calificare pentru adulți. Am reținut trei proiecte în domeniul turismului de sănătate. Alte proiecte sunt în curs de derulare care vor fi finalizate în iunie 2015. Față de aceste programe, școala trebuie să aibă o atitudine pozitivă, începând cu conducerea școlii și continuând cu cadrele didactice.

În continuare echipa de Proiecte europene de la Colegiul Tehnic ”Unio-Traian Vuia” a prezentat conținutul programelor, modul de derulare, principalele activități și întâlnirile care au avut loc cu partenerii străini precum și concluziile legate de aceste activități.

DSC_0032Prof. Al Akel Eva a prezentat Proiectul HURO/1001/2553/2.1.4 acronim YEEOO, coordonator de proiect Baranyai Tiberiu, proiect care a antrenat peste 800 de elevi. În cadrul programului elevii au învățat cum să înființeze o companie, cum să producă și să comercializeze produsele, apoi să știe cum să închidă aceea companie. În reușita acestui proiect un ajutor substanțial au dat elevii de la Liceul Economic ”Gheorghe Dragoș” și elevii de la Liceul Alimentar ”George Emil Palade”. Proiectul are meritul de a-i obișnui pe elevi să gândească pozitiv, ei au fost puși să rezolve diferite situații. S-a lucrat pe grupe în confecționarea podoabelor pentru pomul de Crăciun. Partea a doua a proiectului se va referi la formarea formatorilor. Etapa a treia va cuprinde și întâlniri cu oameni de afaceri.

Alte proiecte prezentate au fost: Proiectul EBL, realizat în parteneriat cu Ungaria, proiectul a fost prezentat de prof. Silaghi Adriana Orhideea; Proiectul HUSKROUA / 1101/041 coordonat de prof. Baranyai Tiberiu. Proiectul a fost prezentat de prof. Makara Kinga și care se referă la cercetarea meșteșugurilor tradiționale. Acest proiect mai cuprinde consilierea adulților implementat de Szejke Otilia, inspector la IȘJ Satu Mare și cursuri de calificare pentru adulți, implementat de prof. ing. Lenuța Roman.

DSC_0030Un alt proiect prezentat a fost ”Leonardo da Vinci –TOI, ECVET HEALTH TURISM”, manager proiect Baranyai Tiberiu, prezentat de prof. Bücs Ecaterina. Partenerii în acest proiect au fost din Belgia, Ungaria, Italia, România, și Slovacia. Proiectul va fi finalizat la 31 octombrie 2014. În multe țări turismul de sănătate reprezintă unul din cele mai importante sectoare economice. În acest domeniu există peste 50 de profesiuni.

În cuvântul de închidere directorul prof. dr. Vlaicu Popescu a arătat că: ”implementarea acestor proiecte au permis o largă deschidere a școlii față de cerințele europene. Printre rezultatele palpabile se numără și dotarea școlii cu 10 calculatoare și 20 de aparate de țesut manuale. Căștigul cel mare este că proiectele europene implementate contribuie la schimbarea modului de gândire al tinerilor. Un alt câștig este că elevii școlii au reușit să comunice și să colaboreze cu tinerii din alte țări. Colegiul Tehnic ”Unio-Traian Vuia” este bine văzut în urma acestor proiecte atât în țară cât și în străinătate”. Directorul Vlaicu Popescu i-a felicitat pe toți realizatorii de proiecte, a mulțumit cadrelor didactice pentru efortul depus, care a fost încununat de succes.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 22, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.