Artista plastică Luminița Rusu a deschis prima sa expoziție la Satu Mare, intitulată ”Eternul feminin”

La Galeria de Arte Plastice a Consiliului Județean Satu Mare a avut loc joi, 25 septembrie vernisajul expoziției de pictură a artistei plastice clujence Luminița Rusu, originară din Satu Mare. Cele 50 de picturi expuse au fost reunite sub genericul ”Eternul feminin”. Expoziția este prima la Satu Mare a Luminiței Rusu și continuă colaborarea de succes dintre Asociația Artiștilor Plastici Satu Mare cu cea din Cluj Napoca.

DSC_0019Luminița Rusu s-a născut în localitatea Halmeu pe 24 iunie 1960. A absolvit cursurile Universității de Petrol și Gaze din Ploiești, devenind inginer chimist. De doi ani este membră a Asociației Artiștilor Plastici Cluj Napoca, de asemenea este membră a Asociației Artiștilor Plastici Târgu Mureș și a Uniunii Artiștilor Plastici Cluj Napoca. Prezenta expoziție este o ”reîntoarcere acasă” a artistei și cea de-a cincea personală deschisă în acest an. Artista și-a manifestat dorința de a deveni membră și a A.A.P. SM, cât de curând.

După cum a fost prezentată de Octavian Popescu, președintele A.A.P. Cluj Napoca, Luminița Rusu se axează în principal pe o artă nonfigurativă. Operele Luminiței Rusu sunt lucrate diferit, aparținând atât stilului picturii americane, cât și al celei rusești. Nu redă neapărat frumusețea femeii ci misterul ei.

La ea, ”eternul feminin” este reprezentat prin portrete și nuduri feminine, dar pictează și compoziții cu flori sau cu cai. Are un stil personal, unic. Folosește culori puternice și contraste, fără a ține cont de regulile artei plastice, realizând astfel o artă pentru artă, pentru sufletul privitorului. Feministă dar și feminină, arta ei este un întreg lanț de de stări afective. Până în prezent a realizat un număr de peste 80 de tablouri.

DSC_0019Octavian Popescu a arătat că A.A.P. Cluj Napoca are una dintre cele mai bune colaborări cu colegii sătmăreni. A constatat că la Satu Mare arta plastică este mult mai bine apreciată dar și susținută. Și-a exprimat regretul că la Cluj nu există spații adecvate pentru expoziții de amploare cum sunt cele de la Satu Mare. A fost impresionat de artiștii sătmăreni care abordează ramuri inedite ale artei, precum creațiile de metaloplastie ale lui Ioan Cătălin Sălăjan sau măștile venețiene ale Mihaelei Pastor, acestea din urmă unice în țară. În viitor dorește să amenajeze la Cluj Napoca o sală de expoziții special pentru pictorii sătmăreni.

Directorul Școlii de Arte Satu Mare, Florin Pop, a spus că este onorat să participe la acest vernisaj, ocazie cu care artista Luminița Rusu se întoarce acasă. I-a dorit să aibă parte de admirație și să revină oricând cu drag la Satu Mare.

Actrița Carmen Frățilă s-a declarat încântată că la o expoziție despre eternul feminin asistă un public de toate vârstele, de la 3 ani la 80. De asemenea a apreciat că astfel de manifestări culturale sunt un prilej de întâlnire a tuturor artelor: pictura, teatrul, muzica.

Președintele Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Gergely Csaba a descris-o pe Luminița Rusu ca fiind o artistă hotărâtă, energică. I-a dorit multă sănătate și a felicitat-o pentru expoziție. Lucrările expuse pot fi admirate la Galeria de Arte Plastice a Consiliului Județean Satu Mare până pe data de 15 octombrie.

Elevii Școlii de Arte, Pircsuk David și Roszpapa David, sub îndrumarea profesorului Papp Răzvan, au oferit câteva momente muzicale foarte apreciate de toți cei prezenți. Întreaga manifestare a fost moderată de Monica Keresztesi, vicepreședinta A.A.P. Satu Mare.

DSC_0001

DSC_0002

DSC_0004

DSC_0005

DSC_0006

DSC_0007

DSC_0008

DSC_0009

DSC_0028

DSC_0029

DSC_0030

Elena Ioana Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 25, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.