O bogată toamnă editorială. Cele mai noi apariții editoriale ale scriitorilor sătmăreni

Recent, sub semnătura unor autori sătmăreni au apărut o serie de cărți de mare interes în rândul cititorilor, ele contribuind în mod lăudabil la îmbogățirea zestrei culturale a județului Satu Mare.

DSCN0161În ordinea apariției lor semnalăm cartea, pe care o consider un mic tratat de iubire în versuri,  semnată de doi reputați poeți contemporani Carolyn Mary Kleefeld, ”Sărut divin” (S.U.A.) și sătmăreanul Ioan Nistor, ”În flăcările păpădiilor”,130 pagini, apărută la Editura clujeană Limes. Este vorba despre o carte la baza căruia stă iubirea, iubirea ce stă și la originea întregului univers. Deși știm multe despre iubire ea continuă să rămână una din cele mai mari taine ale creației umane. Este o carte de suflet ce merită citită.

O carte de mare actualitate în acest an în care se împlinesc 100 de ani de la prima mare conflagrație mondială este ”Atentatul de la Sarajevo în paginile ziarului Românul”, Editura Inspirescu, a profesorului de istorie Carol C. Koka. Autorul ne readuce în actualitate momentele dramatice de acum 100 de ani, pregătirea și executarea atentatului asupra prințului moștenitor au Imperiului austro-ungar Franz Ferdinand și a soției sale Sofia de Hohenberg, precum și urmările atentatului, declanșarea Primului Război Mondial, care a fost urmat de profunde transformări politice și statale la nivelul întregii lumi.

Felician Pop semnează o altă carte excelentă, ”Turn desfrunzit”, apărută la Editura Citadela, 273 pagini. Cartea binecunoscutului om de cultură Felician Pop, pe parcursul celor 115 tablete, reușește cu mult adevăr și sinceritate să scoată în evidență multiplele aspecte ale orașului nostru, cu bune și cu rele. Tabletele te invită la meditație profundă asupra a ceea ce suntem noi astăzi, ce facem și cum facem, mai cu seamă ce nu facem pentru a ne fi mai bine. Critica autorului este întotdeauna însoțită de un gând bun. Cei care au spus că autorul este un scriitor admirabil nu au greșit. El este un scriitor ce nu-și pierde speranța în oameni, el sădește speranțe prin tot ce a scris în această carte.

Prozatorul dar și poetul Mihai Sas a scos la Editura Inspirescu volumul ”Dangăt de clopot”,106 pagini, o carte inspirată din fapte reale. Așa cum spune editorul George Terziu în prefața sa, ”Toată cartea este impregnată de sentimentul ”așa e viața”…”, oscilând între preromantism și realism socialist, prozele lui Mihai Sas sunt capodopere ale iubirii trăite și sugerate”.

Un alt prolific scriitor, Vasile Bărbuș – Crățu a scos de sub tipar romanul ”Spirala tinereții”, Editura Inspirescu, 156 pagini. Acest al patrulea roman al său oferă cititorului o bună fixare în timp și spațiu a stării societății românești din anii '60 – '80. Este o carte în care ”autorul apare și ca narator și ca personaj, este o scriere plină de viață”, un roman în care ne surprinde limbajul viu colorat, ce denotă o bună cunoaștere a mediului în care autorul  a trăit și trăiește. Tot Vasile Bărbuș – Crățu a scos cartea ”Crucea de lacrimi-pricesne”, la aceeași editură, cu o prefață de profesorul Nicolae Pop. Prin pricesnele sale autorul se adresează în numele nostru, al oamenilor, către Iisus.

Poetul, scriitorul și editorul George Terziu a debutat în sfârșit în volum lansând cartea ”Moartea necesară”, 124 pagini. La lansare s-a zis despre volum că este minunat, cu un ton ludic-macabru, tocmai ceea ce îl caracterizează pe George Terziu. Este o carte ce cuprinde 89 de poeme. În prefața sa Emil Lungeanu spune că: ”Poetul sătmărean face din tragicomedia morții un întreg colocviu și un spectacol utilitarist jucat cu teatrul plin”.

Viorel Câmpean și Ovidiu T. Pop continuă caietele eminescienilor sătmăreni (5) scoțând de sub tipar cartea dedicată unui ilustru dascăl sătmărean, ”Pictorul, profesorul și omul Ioan Conțiu” apărută la Editura Citadela, 55 pagini. Toate cele cinci caiete apărute până în prezent oferă celor de astăzi modelele dascălilor eminenți, cu o strălucită activitate didactică, culturală, editorială și social-politică. Ca fiu al Chioarului, Ioan Conțiu a fost profesoral prestigioasei școli sătmărene dar și un talentat pictor, ”o figură eminesciană, chipul cercetașului incorigibil, mort pe altarul sfintei datorii în timp ce se afla în țară străină”. Tot Viorel Câmpean alături de Voicu Șichet, cu ocazia aniversării ctitoririi biserici din Tătărești au scos o frumoasă carte, ”200 de ani de la zidirea Bisericii din Tătărești, omagiu slujitorilor și credincioșilor săi”, Editura Citadela, 172 pagini, o reușită lucrare monografică care face cinste autorilor, dedicat unui sat românesc cu oameni harnici și buni creștini. Tătăreștiul fiind un pământ sfânt scăldat de sângele înaintașilor care s-au jertfit pentru patrie.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 29, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to O bogată toamnă editorială. Cele mai noi apariții editoriale ale scriitorilor sătmăreni

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.