La Negrești Oaș a avut loc ședința pe luna septembrie a Autorității Teritoriale de Ordine Publică

Luni, 29 septembrie, la sediul Primăriei Negrești-Oaș a avut loc ședința lunară a Autorității Teritoriale de Ordine Publică Satu Mare. A avut loc dezbaterea privind relațiile de colaborare între primărie, poliție și comunitate susținute de către reprezentanții instituțiilor respective, invitate din localitățile Zonei Oaș: Negrești-Oaș, Batarci, Bixad, Călinești Oaș, Cămârzana, Certeze, Gherța Mică, Orașu Nou, Racșa, Tarna Mare, Târșolț, Turț și Vama.

DSC_0023De asemenea a fost prezentat Raportul lunar al Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare cu privire la rezultatele obținute în aplicarea măsurilor stabilite în vederea asigurării ordinii și siguranței civice în zona instituțiilor și diverse.

La ședința de lucru au participat viceprefectul județului Satu Mare, Altfater Tamás, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică, Pinter József, șeful Inspectoratului Județean de Poliție comisar șef de poliție Vlad Florentin, colonel Vasile Bocea, Inspectorul șef al IJJ Satu Mare, membri ai ATOP, consilieri județeni, primari, șefi de post, jandarmi și șefi ai unor instituții județene, și invitați. 

Reprezentanții autorităților locale din comunele menționate au prezentat scurte rapoarte privind problemele cu care se confruntă pe linia asigurării ordinii publice, a legalității și siguranței cetățenilor. Problema pe care au ridicat-o toți vorbitorii a fost exploatarea abuzivă a pădurilor din zonă, indiferent de proprietar, știind că s-au făcut o serie de modificări în legislația exploatării fondului forestier. De aceea, în primul rând vor trebui făcute cunoscute noile reglementări care prevăd printre altele posibilitatea verificării online a legalității exploatării și transportului de lemne, masa lemnoasă exploatată și transportată ilegal putând fi confiscată inclusiv mijlocul de transport.

O altă problemă ridicată de majoritatea vorbitorilor a fost lipsa camerelor de supraveghere, insuficiența personalului de ordine, întrucât sunt puțini absolvenții sătmăreni ai școlilor din cadrul M.A.I., iar cei ce au domiciliul în alte județe nu se stabilesc la Satu Mare. S-a afirmat că în toate comunele există o bună colaborare între organele de ordine și Primării și există dorința ca și pe viitor aceste instuții să colaboreze în interesul cetățeanului.

Din informarea Autorității Teritoriale de Ordine Publică Satu Mare, întocmită de Inspectoratul de Poliție al județului Satu Mare s-a arătat că în cursul lunii septembrie 2014 IPJ Satu Mare, în colaborare cu I.J.J. Satu Mare și Inspectoratul Școlar Județean au evaluat Planul Teritorial Comun de Acțiune-Cadru pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente al unităților de învățământ preuniversitar de pe raza județului Satu Mare pentru anul școlar 2014-2015. Din această informare reiese că au fost desemnați polițiști pentru fiecare unitate de învățământ, protecție electronică (alarmare, supraveghere video) fiind verificate unitățile comerciale din incinta școlilor, reactualizarea numerelor de telefon pentru apeluri de urgență. S-a menționat faptul că în perioada vacanței de vară nu au fost înregistrate fapte penale comise în incinta sau zona adiacentă unităților de învățământ.

În perioada 29 septembrie-3 octombrie 2014, în județul Satu Mare polițiștii vor desfășura activități preventive în cadrul ”Săptămânii prevenirii”, alături de elevi și tineri în unitățile de învățământ. Pe parcursul anului școlar se vor iniția proiecte de prevenire și combatere a fenomenului infracțional, prevenirea și combaterea absenteismului școlar, participarea la orele de dirigenție, prezența activă a patrulelor de siguranță publică, combaterea comercializării către minori a băuturilor alcoolice și a țigărilor și se vor distribui materiale informative pe aceste teme.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 29, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.