La Biblioteca Județeană a fost lansată cartea Mariei Antonescu ”Revista Afirmarea (1936-1940). Din istoria presei sătmărene”

În prezența unui numeros public la Biblioteca Județeană a fost lansată marți, 30 septembrie cartea profesoarei Maria Antonescu, ”Revista Afirmarea (1936-1940). Din istoria presei sătmărene”, carte apărută la Editura Citadela din Satu Mare. ”Afirmarea” a fost o revistă literară, lunară dar în același timp și un fenomen cultural cu rol determinant în afirmarea culturii românești sătmărene în perioada interbelică.

DSC_0032La lansarea cărții a fost prezentă Manuela Rogoz, consilier municipal, care a transmis salutul primarului dr. Dorel Coica, care nu a putut fi prezent la lansare. Oaspeții au fost salutați de directoarea instituției gazdă, Lacrina Teocan Istrăuan și de directorul adjunct Robert Laszlo. S-au transmis felicitări autoarei pentru munca depusă, pentru scoaterea la lumină a aspectele de mare valoare din istoria presei sătmărene, în mod special a revistei literare și de cultură ”Afirmarea”.

Despre împrejurările apariției revistei, colaboratorii săi și contribuția adusă la afirmarea culturii românești pe aceste meleaguri a vorbit dr. Alexandru Zotta. El și-a manifestat bucuria că sunt oameni care se apleacă asupra istoriei presei sătmărene și în mod special a revistei ”Afirmarea”. Aceasta a fost o revistă importantă pentru Satu Mare. Toți care au scris-o au fost conștienți de menirea ei, aeea de ”desăvârșire a unui început”. Revista a lărgit orizontul cultural al Sătmarului interbelic, având deschidere și spre alte centre de cultură. Ea a acordat prioritate creației literare și poeziei și a sprijinit afirmarea a numeroși tineri și și-a extins preocupările în domeniul etnografic, muzeistic și multe alte domenii. Un mare merit în cunoașterea activității acestei reviste revine ”părintelui revuisticii românești”, omului de cultură Nae Antonescu.

A mai luat cuvântul poetul Ioan Nistor, care a felicitat-o pe autoarea cărții, care are un impact și asupra culturii județelor vecine, Maramureș și Sălaj. Cartea este un model de monografie de factură interbelică. Ioan Nistor a scos în evidență rolul deosebit al fondatorilor Constantin Gh. Popescu și Octavian Ruleanu și sprijinul dat mai târziu de ”Astra” locală. ”Afirmarea” a fost fără îndoială un cheag de simțire românească.

Despre carte și autor au mai vorbit dr. Viorel Câmpean, care a spus că avem în față o lucrare model care a fost lansată în mod fericit la Biblioteca Județeană, unde este viu spiritul lui Nae Antonescu, considerat ”părintele revuisticii românești”. ”Afirmarea” a încetat să apară odată cu tragedia României Mari din vara anului 1940. Astăzi poetul Ion Bala conduce cu succes Cenaclul ”Afirmarea” în cadrul căreia se promovează creatorii de astăzi pe tărâm literar. Dr. Viorel Câmpean a remarcat faptul că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea unui statornic colaborator al revistei care a fost Ion Șuigariu.

Grigore Scarlat a remarcat faptul că revista ”Afirmarea” a avut darul de a cultiva spiritul românesc. Personal se bucură că cineva din familia lui Nae Antonescu continuă preocupările din domeniul revuisticii.

Omul de cultură Voicu D. Rusu a afirmat că această carte a Mariei Antonescu este o lucrare științifică de certă valoare. ”Afirmarea” a contribuit la ridicarea culturală a sătmarului interbelic. Despre importanța preocupărilor de a edita istoria revistelor apărute pe plaiurile sătmărene a vorbit editorul Aurel Pop. Autoarea prof. Maria Antonescu a mărturisit că a scris această carte ca un omagiu adus fondatorilor revistei Constantin Gh. Popescu și Octavian Ruleanu.

Apariția acestei cărți este un real câștig pentru cultura sătmăreană. Autoarea a avut fericita inspirație de a încredința tiparului lucrarea ei de gradul I, elaborată în urmă cu un sfert de veac. Așa cum scrie în postfață editorul Aurel Pop, ”Trebuie să lăsăm tinerilor de azi și generațiilor viitoare munca acelor truditori care vreme de cinci ani au scos la lumină prin articolele și studiile publicate fenomenul revuistic interbelic, parte integrantă a istorie presei sătmărene”.

                                                                                                                            Prof. Carol C. Koka

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 30, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to La Biblioteca Județeană a fost lansată cartea Mariei Antonescu ”Revista Afirmarea (1936-1940). Din istoria presei sătmărene”

  1. Ca de obicei, un articol frumos despre un eveniment cultural. Multumim, Actualitatea satmareana!

  2. George Terziu

    Observ ca la acea intilnire nu a fost invitat si nu a venit nimeni de la Cenaclul Afirmarea.E de necrezut ! Biblioteca judeteana face actiuni ciudate ,partinitoare.Pacat….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.