Dezbateri pe tema prevenirii infracțiunilor cu violență, la două licee sătmărene

Joi, 2 octombrie 2014, prevenirea infracţiunilor cu violenţă a fost tema celei de-a patra zi din cadrul campaniei ”Săptămâna Prevenirii Criminalității”. În acest context poliţiştii au organizat o serie de activităţi destinate având în centrul atenţiei agresivitatea în rândul elevilor, dar şi infracţiuni de crimă organizată.

DSCN0909Astfel, elevii Colegiului Naţional Ioan Slavici au fost invitaţi la o dezbatere cu tema ”Consumatorul de droguri-infractor sau victimă?”. Întâlnirea a fost moderată de inspector Puşa Câmpan, specialist prevenire în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog şi inspector Hrihorişan Felicia, din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. Cei peste 50 de elevi prezenţi în Sala Amfiteatru s-au dovedit, în general, bine informaţi cu privire la droguri, dar şi dispuşi să  cunoască mai bice acest fenomen.

Întâlnirea, gândită iniţial ca o sesiune informativă, s-a transformat pe parcurs într-o adevărată dezbatere din care nu au lipsit ideile interesante şi punctele de vedere bine argumentate. Elevii au aflat ce substanţe sunt considerate a fi droguri, consecinţele consumului de droguri dar şi despre legăturile strânse care există, inevitabil, între lumea consumatorilor de droguri şi cea a infractorilor.

O altă temă interesantă a fost dezbătută la Liceul Teoretic German ”Johann Ettinger” de către comisar Săndulescu Simona din cadrul IPJ Satu Mare, care l-a avut ca invitat pe domnul comisar şef Ungur Gheorghe, şef al Centrului Regional Oradea din cadru Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane. Cei peste 60 de elevi din clasele a IX-a au aflat de la cei doi specialişti care sunt factorii de risc în cazul victimelor traficului de persoane, precum şi formele de manifestareale acestui gen de infracţiuni, cele mai frecvente fiind exploatarea sexuală şi exploatarea prin muncă. Deşi trăim într-o lume în care informaţia circulă cu repeziciune, se pare că fenomenul traficului de persoane este în creştere, mulţi tineri lăsându-se ademeniţi de promisiunea unui loc de muncă bine plătit în străinătate, fără a se informa suficient de bine în privinţa celor ce le fac astfel de propuneri.

lic germanAgresivitatea în rândul copiilor şi tinerilor a fost tema unei alte întâlniri organizate în cadrul acestei zile. La sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare o serie de specialişti din instituţii publice ce au contact cu copiii au participat la un focus grup pe această temă. Specialişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, DGASPC, Inspectoratului Şcolar, Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Serviciului de Probaţiune, Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog şi din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane au adus în discuţie puncte de vedere interesante vis-a vis de agresivitate, de ma manifestările de auto şi heteroagresivitate în rândul copiilor neglijaţi, până la dezvoltarea unor astfel de conduite în şcoală bazate pe un spirit competiţional excesiv.

S-au conturat şi premisele unor viitoare abordări la clasă a acestei probleme, bazate pe experienţe de succes în diminuarea conflictelor avute de cadre didactice prezente la întâlnire. Opiniile specialiştilor vor sta la baza unei cercetări sociologice ce va fi realizată de specialiştii din cadrul IPJ Satu Mare în perioada următoare, astfel de întâlniri fiind completate de realizarea unor focus grupuri cu elevi pe aceeaşi temă. 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 3, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.