Pictorul, profesorul și omul Ioan Conțiu, în numărul 5 al ”Caietelor eminescienilor sătmăreni”

La Editura Citadela a apărut caietul cu nr. 5 despre pictorul, profesorul și omul Ioan Conțiu, de Viorel Câmpean și Ovidiu T. Pop. Lansarea cărții a avut loc vineri, 3 octombrie la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” în fața unui numeros public, în majoritate foști elevi ai liceului.

DSC_0001Autorii sunt doi pasionați sătmăreni, istoricul dr. Viorel Câmpean, autor al unor valoroase volume care tratează istoria sătmăreană și profesorul de matematică dr. Ovidiu T. Pop, absolvent al Liceului ”Mihai Eminescu, autor și coautor a numeroase lucrări de specialitate. În cuvântul său, editorul cărții, drd. Aurel Pop, directorul Editurii Citadela a mulțumit conducerii colegiului pentru găzduirea acestui important eveniment din istoria școlii. Meritul autorilor este că ei au reușit să aducă în atenția opiniei publice imaginea unui dascăl deosebit care a fost Ioan Conțiu, despre care aproape că nu se știa nimic. Aurel Pop a propus dezvelirea în memoria fiecărui dascăl deosebit al școlii, cuprins în ”Caietele eminescienilor”, a unor plăci comemorative iar sălile Colegiului Național ”Mihai Eminescu” să poarte în loc de numere, numele dascălilor iluștri. În anul 2019 se va sărbători centenarul liceului românesc ”Mihai Eminescu” din Satu Mare, eveniment care să fie marcat și prin editarea a cel puțin 50 de caiete.

DSC_0008Dr. Viorel Câmpean a vorbit despre cei care au sprijinit apariția cărții și aspecte istorice concrete despre munca de documentare pentru elaborarea lucrării. Sunt aspecte din viața dascălului Ioan Conțiu care nu se cunosc în stadiul actual al cercetării, de exemplu unde și când a decedat. Cercetări viitoare trebuie să facă lumină în aceste aspecte. El este convins că Ovidiu Pop nu se va opri aici ci va continua să cerceteze istoria liceului, biografia dascălilor de excepție pe care i-a avut liceul. Se dorește să se dea figurile acestor dascăli drept modele pentru generația tânără.

Dr. Ovidiu T. Pop în cuvântul său a spus că nu e destul să termini doar acest liceu, ci trebuie să și faci ceva pentru școala în care ai învățat. Cele cinci caiete care au apărut până acum sunt rodul unei fericite colaborări între Viorel Câmpean, Aurel Pop, Marta Cordea pentru un număr și Ovidiu T. Pop, caiete care au ca obiect figurile dascălilor: Vasile Scurtu, Francisc Groza, Terențiu Olariu, Alexandru Pop și Ioan Conțiu. Liceul din Satu Mare este primul liceu din țară care poartă numele poetului național Mihai Eminescu.

DSC_0003A luat cuvântul și profesorul emerit Gheorghe Cosma, fost elev al liceului și director între 1962-1965 și 1967-1978. Domnia sa a împărtășit celor prezenți o serie de aspecte din trecutul liceului, din perioada interbelică și perioada celor patru ani dramatici 1940-1944, când în Satu Mare nu a existat învățământ românesc Cei care au revenit după război și au dorit să continue tradiția liceului, printre aceștia Gabriel Georgescu, Vasile Herman și alții, s-au lovit de noile realități ale învățământului de tip sovietic, cu o cenzură foarte severă. Arhiva liceului a avut de suferit în urma războaielor mondiale.

Actualul director al Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, profesorul Ioan Pop i-a felicitat pe autorii caietelor și a subliniat că Ovidiu T. Pop este un adevărat eminescian deoarece are o pasiune remarcabilă în cercetarea istoriei liceului care de-a lungul timpului a demonstrat că este o unitate școlar de elită.

                                       Prof. Carol C. Koka,( absolvent al Liceului ,,Mihai Eminescu”,1967).

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 3, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.