Activitatea pe anul 2013 al Cenaclului literar ”Afirmarea”, în cartea profesorului Carol C. Koka

Pe scriitorul Carol C. Koka îl caracterizează foarte mult știința dialogului, el pătrunde ușor în spațiul literar, are o scriere ingenioasă și o comunicare relaxantă cu membrii Cenaclului ”Afirmarea”. Lectura cărții ”Cenaclul Afirmarea 2013 – Cronici de cenaclu”, apărută la începutul acestui an la Editura Inspirescu, poate fi începută de oriunde, fluxul memoriei străbate întreaga carte, are cuvinte pentru fiecare poem sau proză. Manevrează fiecare cuvânt, face o descriere continuă, literar pusă în text.

DSC_0008Cartea este un document de mare valoare, autorul posedă arta de a intui cu multă sensibilitate și rafinament, stări și întâmplări din scrierile cenacliștilor. A venit în întâmpinarea aspirațiilor cenacliștilor de a avea încă un mijloc cu ajutorul căruia să încredințeze opiniei publice gândurile și sentimentele lor.

Această carte este o tribună de afirmare a talentelor tinere și nu numai. O carte în paginile căreia găsim o literatură scrisă pentru astăzi și care să țintească pentru mâine, carte în care s-a investit efort intelectual, talent și pasiune.

Activitatea cenaclului, spune autorul, cunoaște o efervescență măreață și prin creșterea valorii membrilor și a nivelului ședințelor de lucru. Mereu bucuroși de oaspeți din alte județe, mereu bucuroși să țină semaforul deschis pentru cei talentați.

Amintim aici invitații care au participat la ședințele cenaclului: Ioan Rațiu din București, Liliana Ghiță Boian din Drăgănești-Olt, poeta Nora Ferentz din Germania și poetul Ioan Hada din Baia Mare.

Scriitorul Carol C. Koka este autorul a mai multe cărți, a colaborat la mai multe publicații, este autorul a peste 130 de eseuri și studii pe care speră să le cuprindă într-o carte.

În cartea lui despre activitatea cenaclului ”Afirmarea” în 2013, descoperim un spirit inteligent și pătrunzător, iubitor de bine, prieten al omului. Dumnezeu ne-a dat cuvântul, iar autorului acestei cărți i-a dat harul să-l folosească, i-a dat talentul și înțelepciunea. Am înțeles citind această carte cum și de ce autorul ei a reușit să redea cu rafinament, sensibilitate și maturitate tot ceea ce a menționat despre poeții și scriitorii sătmăreni. A fost stăpânit de mare și sfânta chemare de dascăl. Munca dascălului a fost întotdeauna încununată de înalte semnificații umane, reflectând valori durabile care ne face viața mai frumoasă și ne înalță în sferele sublimului.

Mecanismele textuale au o mare potențialitate, denotă cunoașterea textelor literare ale scriitorilor, poezia a prins acel galop al imaginilor, dialogul dintre membrii cenaclului. Dezvăluie cu măiestrie portretul fizic și intelectual al scriitorilor. Autorul însoțește cu fidelitate dialogul dintre scriitori despre creațiile lor. A fost o orientare tematică inspirată ce a căpătat valoare tocmai pentru faptul că a scos în evidență cele mai variate tipuri de sensibilități. Cenaclul ”Afirmarea” și-a înscris pe agendă, în anul 2013, recitaluri de poezie, proză și muzică. Autorul scoate în evidență rolul de conducător al cenaclului al poetului Ion Bala.

Cartea este structurată pe 16 capitole, fiecare capitol reprezintă câte o ședință. Cuvintele sub pana autorului au căpătat o nouă viață. El a reușit să găsească resurse pentru a da o viziune originală asupra acelei lumi, lumea iubitorilor de literatură, lume în care omul nu și-a pierdut armonia și sensibilitatea. Au fost dezbătute și analizate 16 cărți, între aceste cărți și scriitori există armonie și comunicare. Stilul comunicării dintre membrii cenaclului este deosebit, corect și real. Bogăția gândurilor este remarcată în cadrul cenaclului nu odată de scriitori și poeți. Toți membrii călătoresc în timp, îl comemorează de 15 iunie pe poetul nostru național Mihai Eminescu și au făcut multe alte activități care sunt puse în pagină de autor.

În concluzie putem spune că volumul ”Cenaclul Afirmarea 2013”, este un subiect literar care întrunește toate elementele prozei. Autorul dezvăluie cu măiestrie activitatea literară de-a lungul unui an al cenaclului sătmărean.

                                                                                                                                  Ana Vacarciuc

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 3, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.