La Biblioteca Județeană s-au lansat șase noi cărți științifice recent apărute

Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” Arad, Filiala Satu Mare, în colaborare cu Biblioteca Județeană au organizat ieri, 7 octombrie 2014, lansarea unor cărți științifice care au văzut lumina tiparului în ultimul timp. Autorii cărților și cei prezenți au fost salutați de directoarea instituției gazdă, Lacrima Istrăuan Teocan, care a subliniat faptul că pentru Biblioteca Județeană este o mare onoare să găzduiască un asemenea evenimente. Satu Mare datorează mult Universității de Vest ”Vasile Goldiș” care de-a lungul anilor a donat foarte multe cărți Bibliotecii Județene.

DSC_0001Moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. Gavril Ardelean, prorectorul filialei Satu Mare a Universității de Vest ”Vasile Goldiș”. El a precizat că universitatea are un protocol de colaborare cu Biblioteca Județeană, protocol pe care încearcă să-l onoreze cu cinste, organizând diferite manifestări științifice precum cel de astăzi. Dr. Gavril Ardelean a mulțumit Consiliului Județean pentru ajutorul financiar dat pentru editarea unora dintre lucrările prezentate.

Cartea ”Arii și specii protejate în județul Satu Mare” îi are ca autori pe Gavril Ardelean, Karácsonyi Károly, Ioan Man, Rodica Mereuță și Doru Ioan Ardelean. Autorii și-au propus în această carte să prezinte zonele protejate și propun înființarea unor alte zone protejate în județul nostru, și dau totodată prețioase îndrumări celor care vor să facă muncă de cercetare în acest domeniu. Cartea va fi difuzată instituțiilor interesate și bibliotecilor pentru ca cei interesați s-o poată consulta.

DSC_0008Dr. Iosif Beres a prezentat cartea ”Modificări ale faunei de vertebrate a Maramureșului în perioada 1999-2014”, realizată împreună cu dr. Gavril Ardelean. Cartea este o completare la o altă lucrare mai vastă apărută cu mai mult timp în urmă. Știind că fauna unui loc este dinamică, în carte se analizează factorii care au contribuit la modificările care au avut loc de la precedenta cercetare, de ce unele specii au dispărut sau de ce au apărut alte specii. Cartea atrage atenția asupra exploatării neraționale a pădurilor care a afectat serios fauna județului.

Sucursala Satu Mare a Societății Ornitologice din România, una din cele mai active din țară, a publicat cartea ”Un deceniu de activitate 2003-2013“, autori Fazekas Lorand și Pauliuc Csilla.

Dr. Karácsonyi Károly a prezentat o carte care a trezit un viu interes, ”Hajnalban kialudt gyertyaláng; Divéky Ferenc (1848-1869). Szatmári botanikus munkásága”, carte realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene, a specialistei în carte veche, Marta Cordea. Cartea tratează cercetările de pionerat în domeniul botanici în județul Satu Mare, realizat de tânărul de 18 ani, Divéky Ferenc. Acesta a reușit să întocmească o lucrare științifică deosebit de prețioasă. Însă și-a pierdut viața în condiții necunoscute în timp ce se afla pe teren în Munții Maramureșului. S-a subliniat că această carte trebuie urmată de altele care să aducă în fața contemporanilor figurile ilustre ale cercetătorilor biologi din părțile sătmărene.

Dr. Grigore Ștefănescu a prezentat o altă carte de mare valoare, dedicat unei mari personalități a științei mondiale, părintelui geneticii moderene ”Gregor Mendel”. Dr. Claudiu Porumbăceanu și dr. Viorel Câmpean la rândul lor, au prezentat ultimul volum din seria ”Caietele liberale sătmărene”, monografia dedicată fostului primar liberal al orașului din perioada interbelică, Ștefan Benea (1889-1961). Ștefan Benea  fost un primar model pentru sătmăreni căruia orașul îi datorează mult, dar care a fost nevoit să suporte sistemul penitenciar al regimului totalitar, în mod nemeritat.

Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 7, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.