A apărut numărul pe luna septembrie al publicației cultural-patriotice ”Eroii Neamului”

Avându-l ca redactor coordonator pe colonelul (r) Voicu Șichet, a apărut un nou număr excepțional al revistei ”Eroii Neamului”, având pe coperțile sale Monumentul Eroilor din Tătărești și Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Babadag. Revista are un conținut bogat, axându-se pe prezentarea faptelor de vitejie a eroilor neamului, împlinindu-și astfel menirea, aceea de cultură și educație patriotică.

DSCN0163În interiorul revistei întâlnim scrierile a 23 de reputați specialiști și cercetători ai istoriei noastre, cadre militare în rezervă, preoți, istorici, profesori, ingineri, învățători, chiar și elevi de liceu, cu toții doritori de a scoate în evidență jertfele înaintașilor noștri care au luptat pentru patria lor.

Colonelul (r) Voicu Șichet continuă să publice ”Jurnalul cimitirelor și monumentelor eroilor”, scoțând în evidență o serie de fapte care s-au petrecut în județul nostru în acest ultim trimestru în acest domeniu. Acordă un spațiu larg inaugurării și sfințirii noului Monument al Eroilor Neamului de la Tătărești, odată cu aniversarea a 200 de ani de la zidirea bisericii din localitate.

Locotenent-colonelul Ioan Bălănescu, reamintește în articolul său un fapt deosebit petrecut la 12 septembrie 1919, când prin Decretul Lege nr.4106 s-a constituit sub patronajul Reginei Maria, Societatea ”Mormintele Eroilor”, care este precursoarea Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” din zilele noastre.

Preotul dr. Cristian Boloș, scrie despre ”Modele creștine de eroism (XVI) Maica Domnului – mama prin excelență”. ”Creștinii indiferent de etnie naționalitate, au un respect și dragoste sinceră față de Maica Domnului respectul datorându-se faptului că ea L-a născut pe Domnul Iisus Cristos, făcând posibilă mântuirea neamului omenesc”, scrie în articol.

În primăvara aceasta, trei membri marcanți ai Filialei județene a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, au fost sărbătoriți și li s-a acordat Ordinul Militar de România în grad de Comandor, generalului de brigadă în retragere, profesor Gheorghe Săveanu, locotenent-colonelului în retragere Emil Olteanu și colonelului în retragere, profesor Nicolae Codreanu. Acest eveniment deosebit este menționat împreună cu biografia celor trei, de dr. Viorel Câmpean în articolul ”Trei frați de arme îngemânați în sărbătoare”.

Dr. George Vulturescu, în ”Ziua drapelului-sărbătorită în agora sătmăreană”, scrie că este o idee lăudabilă sărbătorirea în fiecare an a Zilei drapelului. Sărbătorirea prilejuind rostirea ”Câtorva cuvinte poetice, un laudatio pentru simbolurile naționale”. Această sărbătoare dă ocazia autorului să facă o incursiune bine documentată în istoria drapelului nostru deoarece așa cum spune ardeleanul George Barițiu, ”dacă limba unei națiuni este sufletul ei, atunci insemnele heraldice sunt diplome de legitimare cu care un popor se reprezintă în concertul celorlalte popoare”. În aceeași idee remarcăm articolul tinerei liceene Claudia Pop de la Colegiul Național ”Doamna Stanca” intitulat ”Imnul național al României-29 iulie”.

Megând pe firul revistei remarcăm eseul ing. ec. Cristian Mareș, intitulat ”Eminescu, moldovenismul și Rusia”, o temă mereu vie, de la 1812 când Rusia a anexat Barasabia străvechi pământ românesc.

Anul 1914 este anul de izbucnire a Primului Război Mondial. Evenimentul prilejuiește publicarea unor interesante aricole: prof. Nicolae Pop, ”România în anii neutralității (1914-1916) și ai participării la primul război mondial (1916-1918); dr .Viorel Ciubotă, ”Ținuturile sătmărene și primul război mondial”; dr. Daniela Bălu, ”Primul război mondial trăit de un țăran român din Apșa de Mijloc-Ucraina”; înv. Viorel Anton Radu, ”Jertfa românilor din Apa și Someșeni rămâne vie după Primul război mondial”; eleva Claudia Pop, ”28 iulie 1914 – 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial; prof. Carol C. Koka, ”Przemysl – un capitol dramatic din Primul Război Mondial”.

Profesorul Ioan Ciarnău publică cel de-al XVII-lea episod al studiului său, ”Antonescu – pro și contra”, iar procurorul Ioan Bâtea continuă prezentarea oamenilor de seamă, a veteranilor de război din Scărișoara Nouă, o localitate care a dat o listă importantă de luptători pe fronturile ultimului război, aducând totodată clarificări importante în situația celor concentrați.

Profesorul dr. Ioan Corneanu publică un amplu interviu cu generalul maior (r) Victor Popescu, cu titlul ”Un vrednic ostaș pentru istorie” participant la ambele războaie mondiale apoi la activitatea de delimitare a frontierelor de stat după război.

Anul 2014 este anul în care se împlinesc 300 de ani de la moartea marelui erou și martir creștin al neamului românesc, domnitorul Constantin Brâncoveanu. Evenimentul este marcat în revista ”Eroii Neamului” de ing. Mircea Pîrlea de la Biblioteca Județeană Satu Mare, printr-un amplu eseu și de preotul prof. Gheorghe Radu Sălăgian, care scrie despre ”Ce putem învăța din martiriul lui Constantin Brâncoveanu și al copiilor săi”.

Sub semnătura dr. Daniela Bălu și a colonelului (r) Voicu Șichet sunt consemnate aspecte din întâlnirile cu românii din dreapta și stânga Tisei cu ocazia ”Zilelor Cooperării Europene” manifestare care s-a derulat sub înaltul patronaj al Parlamentului European și Consiliului Europei, sub deviza ”La granițe, ne dezvoltăm împreună”.

Doi harnici cercetători ai Bibliotecii Județene Satu Mare, dr. Viorel Câmpean și Marta Cordea publică două materiale interesante despre Victor Marian, un exemplar dascăl la școlile din Beiuș și Satu Mare respectiv ”Lucreția Barbul, inițiatoarea și președinta Asociației Româncelor Sătmărene” soția bibliologului Eugen Pavel Barbul, primul director al Bibliotecii Universității din Cluj.

Nașterea artileriei române moderne este un subiect tratat de colonelul (r) Petru Prodan, cu referire la memorabila zi de 10 noiembrie 1843, când domnitorul Gheorghe Bibescu a legiferat înființarea primei baterii de artilerie a Țării Românești.

Irina Oberlander-Târnoveanu publică partea a doua a unui ”Ghid de bună practică pentru protejartea patrimoniului cultural”, un ghid foarte util și necesar pentru toți cei care au preocupări în acest domeniu.

Credem că această trecere în revistă a sumarului revistei ”Eroii Neamului” a trezit interesul pentru cunoașterea și cinstirea eroilor. Recomandăm revista tuturor instituțiilor și școlilor deopotrivă. Adresa de la care poate fi procurată este: Satu Mare, B-dul Vasile Lucaciu nr.17/8. Puteți lua legătura cu redacția la telefon: 0261-706492, 0740-084131 sau pe e-mail: eroii-neamului@yahoo.com, voicusichet@yahoo.com.

Prof. Carol C.Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 8, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.