Laura Diana Bota: Țara noastră se menţine printre cele mai corupte state din Europa

Ultimul raport internaţional privind nivelul corupţiei, „România, la punct de răscruce”, elaborat recent de CEPA (Centrul pentru Analiza Politicilor Europene), arată faptul că ţara noastră continuă să se menţină pe locurile fruntaşe în clasamentul celor mai corupte state din Europa. La împlinirea a 25 de ani de la căderea regimului dictatorial comunist, raportul CEPA avertizează la modul serios că România se află realmente într-un „moment crucial”, mai ales prin prisma crizei ucraineene şi a evenimentelor conflictuale de la graniţa estică a NATO, iar autorităţile statului trebuie să facă eforturi uriaşe pentru a nu rata acest moment.

laura botaÎn contextul în care reprezentanţii actualei guvernări PSD au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a nu prezenta opiniei publice din România acest raport extrem de complex, documentul a fost totuşi dezvăluit de către Mark Gitenstein, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Acesta a susţinut că toţi candidaţii la Preşedinţia României trebuie să îşi însuşească concluziile aprofundate în raportul CEPA, mai ales în ceea ce priveşte funcţionarea în continuare în parametri normali a instanţelor de judecată. Mai mult decât atât, Gitenstein a recomandat alegătorilor români să facă presiuni asupra candidaţilor la Preşedinţie, pentru a afla opinia acestora despre raportul menţionat. „Dacă eu aş fi un alegător din România, aş încerca să aflu ce părere au candidaţii despre acest raport şi dacă ar încerca să implementeze măsurile menţionate în raport. (…) Cred că pentru mine cel mai important lucru este dacă ei vor reuşi să implementeze schimbările şi ca judecătorii, procurorii şi instanţele să poată continua să funcţioneze. Decizia este a dvs. şi lucrul important este ca dvs. să urmăriţi activitatea lor şi după alegeri şi să vedeţi dacă şi-au ţinut promisiunile făcute”, a subliniat fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein.

Raportul amintit a fost întocmit în circumstanţele actuale ale nevoii de consolidare a democraţiei şi a statului de drept în Europa de Est. Statele Unite ale Americii susţin că angajamentul american în regiune, şi în special în România, va continua fără rezerve, fapt care confirmă numeroasele intervenţii ale preşedintelui Traian Băsescu pe această temă. De asemenea, raportul CEPA sugerează că în ciuda progreselor înregistrate, lideri precum doamna Laura Codruţa Kovesi, dar şi instituţii precum DNA, trebuie să se bucure şi pe viitor de un sprijin activ şi susţinut. Cu alte cuvinte, americanii îşi exprimă public îngrijorarea referitoare la evoluţia statului de drept şi a bunei funcţionări a instituţiilor, în special a justiţiei, după alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

Raportul CEPA atinge trei domenii de interes asupra căruia s-ar putea interveni negativ din partea statului român, inclusiv al viitorului preşedinte, respectiv statul de drept, buna guvernare şi leadership-ul public. Totodată, sunt creionate trei zone concrete unde trebuie continuată presiunea pentru schimbare, şi anume promovarea integrităţii în sistemul public, îmbunătăţirea administrării interesului public, şi creşterea transparenţei şi responsabilităţii la nivelul reprezentării politice.

În concluzie, recomandările Raportului CEPA „România, la punct de răscruce” confirmă afirmaţiile de zilele trecute ale subsecretarului de stat american pentru afaceri euroasiatice, Victoria Nuland, care vorbea răspicat despre împotrivirea Parlamentului faţă de cercetarea unor demnitari suspectaţi de comiterea unor infracţiuni de corupţie, şi despre care premierul Ponta şi prietenii săi politici au spus că înaltul oficial american s-ar fi referit exclusiv la …Ungaria.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 10, 2014. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.