Erdei Máté și Veress Elisabeta expun la Galeria de Arte Plastice a Primăriei Satu Mare

Galeria de Arte Plastice a Primăriei Satu Mare a găzduit joi, 9 octombrie vernisajul expoziției de pictură al artiștilor plastici Erdei Máté și Veress Elisabeta. La au participat președintele Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Gergely Csaba, vicepreședinta Monica Keresztesi, actorul Varga Sandor, Dragoș Georgescu din partea Clubului Foto ”Vasile Venig Lászlo” din Carei, prieteni și numeroși sătmăreni iubitori ai artelor. Expoziția poate fi văzută până pe data de 5 noiembrie 2014.

Erdei Máté este cel mai tânăr membru al Asociației Artiștilor Plastici din Satu Mare. La numai 15 ani Máté s-a făcut remarcat mai ales în domeniul portretisticii, fiind deja în posesia a numeroase premii. S-a născut pe 15 aprilie 1998 la Satu Mare. A urmat clasele I-VIII la Școala Gimnazială Berveni. În prezent este elev în clasa a X-a la Liceul de Arte ”Aurel Popp” Satu Mare. A fost prezent în 2011 și 2012 în tabăra de creație din Joseni (Covasna) la concursul de grafică unde a primit în fiecare an premiul III.                                    

În noiembrie 2011 a avut o expoziție personală la Berveni, organizat de asociația locală Pro Vila Berve. În 2012 și 2013 s-a clasat pe primul loc pe județ în cadrul unei campanii de desen antidrog. În 2012, tot la Berveni, a expus împreună cu pictorul Lendvay Zoltán, cu ocazia dezvelirii statuii lui Móricz Zsigmond. Din 2014 este membru al Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare.

Veress (Pietrar) Elisabeta este o pictoriță matură, care a participat la numeroase expoziții colective. Prezenta sa expoziție este prima la Satu Mare. Picturile ei au întrunit aprecieri unanime. S-a născut pe 14 aprilie 1952 la Apateu, județul Satu Mare. Între 1959-1966 a urmat Școala Generală Păulești. Între 1966-1969 a studiat coafura la Școala profesională de arte și meserii Spiru Haret din Arad. Între 1978-1982 a urmat Liceul Industrial Minier Cavnic. În 2011 a absolvit Universitatea de Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere, Secția Arte Plastice și Decorative, Specializarea Pictură.

A avut următoarele expoziții personale: în 2012: „Peisaje din Maramureș”, în foaierul Casei de Cultură a orașului Cavnic, județul Maramureș. În 2013 din nou a expus la Casa de Cultură din Cavnic. În mai 2014 a avut o expoziție personală la Casa Radio Sighetul Marmației. În iulie a urmat o expoziție personală la Muzeul petrolului din Zalaegerszeg. În august a expus la Muzeul de mineralogie Baia Mare. A fost prezentă în expozițiile de grup și colective începând din 2009 până în 2011, organizate la Baia Mare, Cavnic, Viena, Sojtor, Budapesta, Carei, Satu Mare. Din 2014 este membră a Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare.

Momentele muzicale ale vernisajului au fost asigurate de membrii corului ”Canticum” de la Liceul Teoretic German ”Johann Ettinger” Satu Mare, dirijor Kuki Zsolt.

IMG_0070

IMG_0072

IMG_0074

IMG_0073

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 10, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.