EMAS, etalon pentru performanţa de mediu

În data de 9 octombrie, la Cluj Napoca s-a desfășurat seminarul de informare, conștientizare și instruire din cadrul proiectului ”Studiu privind modalitățile de promovare la nivel național a sistemului UE de management de mediu și audit și de încurajare a participării voluntare a organizațiilor în cadrul EMAS conform legislației europene în domeniu”.

poza-emasScopul seminarului a fost informarea și mediatizarea sistemului de management de mediu şi audit (EMAS) care este reglementat de Regulamentul 1221/2008 privind participarea voluntară a organizaţiilor la un sistem comunitar de management de mediu şi audit.

Obiectivul EMAS în contextul dezvoltării durabile este îmbunătăţirea continuă a performanţei a organizaţiilor din toate sectoarele de activitate. Acesta permite participarea voluntară a organizaţiilor din toate sectoarele de activitate, publice sau private care doresc să-şi îmbunătăţească continuu performanţa de mediu. Participarea la EMAS se realizează prin înregistrarea organizaţiilor in sistemul EMAS fară taxe de înregistrare. Organismul competent responsabil pentru înregistrarea în EMAS este Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Cerinţele sistemului EMAS sunt:

– implementarea unui sistem de management de mediu (SMM) conform ISO 14001, declaraţia de mediu, validarea declaraţiei, înregistrarea EMAS, informarea publicului şi a părţilor intresate prin publicarea declaraţiei de mediu.

Avantajele înregistrării EMAS sunt :

– îmbunătăţirea imaginii şi sporirea credibilităţii publice în faţa clienţilor

– crearea avantajului competiţional pe piaţa naţională şi europeană prin îmbunătăţirea performanţei de mediu şi de afaceri

– noi oportunităţi de afaceri pe pieţele unde procesele ecologice de producţie sunt importante

– economii de resurse şi costuri mai mici, prin urmare reducerea poverii financiare cauzate de strategii de management reactive, cum ar fi plata unei penalităţi.

În momentul de față în România sunt 5 organizaţii înregistrate în EMAS din care una este din Satu Mare.

Informații suplimentare referitoare la EMAS precum și lista organizaţiilor înregistrate în EMAS este pubilcată pe siteul: http://ec.europa.eu , iar la nivel naţional pe siteul: http://mmediu.ro.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 10, 2014. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.