Recomandări utile pentru fermierii sătmăreni, în noul număr al revistei ”Curierul Agricol”

Recent am primit la redacție o frumoasă și utilă revistă, ”Curierul Agricol”, pe lunile octombrie-decembrie 2014, revistă redactată de colectivul de sprecialiști în consultanță agricolă CAJ Satu Mare, coordonată de ing. agronom Ștefan Fodor. Revista se află în cel de-al XV-lea an de apariție și este distinsă cu Meritul Agricol Gheorghe Ionescu-Șișești al Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu Șișești.

DSC_0002Într-un prim articol, Ludovic Vaida din Căpleni scrie despre ”Producția de lapte la vaci”, despre factorii principali care influențează producția de lapte, mecanismul secreției laptelui din uger. Ludovic Vaida recomandă respectarea exactă a orarului de muls, evitarea schimbării mulgătorilor, tratarea cu blândețe a vacilor, evitarea zgomotelor și a accesului persoanelor străine.

Despre profitabilitatea culturii rapiței, care este mult mai mare decât a celorlalte culturi, scrie ing. Emil Cheșcheș. El recomandă tuturor această cultură, de pe urma căruia profită și albinele care pot produce 80-100 kg miere de pe un hectar de cultură de rapiță.

Din articolul ing. Gavril Crăsneanu aflăm o serie de noțiuni generale despre bolile și dăunătorii din cultura de triticale.

Pritocirea vinului nou este o operațiune care trebuie efectuată după niște reguli bine stabilite. Despre toate aceste reguli scrie Bencze Zoltán. Viticultorii trebuie să fie atenți și la sulfitarea vinului la diminuarea sau creșterea acidității precum și la alte operațiuni ce sunt obligatorii pentru a avea un vin bun, de calitate.

Ing. Elena Mihalca scrie despre cultura crizantemei, floarea de aur, plantă perenă specifică sezonului de toamnă. Citind acest articol, horticultorii află care sunt soiurile de crizantemă, care este tehnologia de înfințare și întreținere a culturii precum și principalele lucruri de știut despre dăunătorii acestei frumoase culturi.

Multora nu le vine să creadă că fazanii se pot crește și în captivitate. Metoda de creștere este prezentată pe larg în revistă de ing. Constantin Cristea.

O activitate specifică sectorului zootehnic este contenția porcinelor adulte, adică acțiunea exercitată asupra animalului în scopul imobilizării parțiale sau totale. Sfaturile practice foarte utile sunt date de ing. Liviu Fernea. Tot despre sectorul zootehnic scrie Vaida Ludovicm, atrăgând atenția în articolul său ”Microclimatul adăposturilor de bovine și stabulația de iarnă” asupra pregătirii grajdurilor de bovine pentru stabulația de iarnă în. Autorul este de părere că neasigurarea condițiilor adecvate constituie un factor de stres și atrage după sine diminuarea producțiilor și crează condiții favorabile îmbolnăvirii animalelor, cu consecințe economice negative.

Remarcăm la această revistă și publicarea unor materiale și în limba maghiară. Astfel Balogh Pál scrie despre cultivarea rapiței ca materie primă pentru producerea de biocarburanți, Bencze Zoltán despre pritocirea vinului iar Vaida Lajos despre producția de lapte.

În cele 24 de pagini ale revistei fermierii pot găsi articole scrise de specialiști care să-i ajute în munca pe care o desfășoară. Revista apare sub auspiciul Camerei Agricole Județene Satu Mare și se distribuie gratuit în toate localitățile din județul Satu Mare.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 11, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.