”Alte 33 de poeme” citite de poetul Ioan Hada în cadrul Cenaclului ”Afirmarea”

Sâmbătă, 11 octombrie, cenacliștii de la ”Afirmarea” l-au avut în mijlocul lor pe poetul maramureșean Ioan Hada, care a citit poeme din volumul său pregătit pentru tipar ”Alte 33 de poeme”.

IMG_0088În prima parte a ședinței, cei prezenți au audiat un recital de poeme vesele citite de Cornel Burcea, din creația lui Ion Pribeagu, pseudonimul literar al lui Isac Lazarovici, născut la 27 octombrie 1887 la Sulița, în județul Botoșani. A decedat în Tel Aviv în Israel în 1971. Din volumele sale publicate amintim: ”Vârfuri de spadă” (1914), ”București noaptea”, (1922) ”București Iași”, (1922), ”Strofe ștrengare”, (1934), ”Miere și venin”, ”Puncte de foc” (1963), ”Mic și al dracului. Antologia unui rege al umorului” (2005). Pe marginea poemelor citite a luat cuvântul poetul Ioan Sălăjanu iar Vasile Bărbuș Crățu i-a dedicat lui Cornel Burcea o epigramă.

În continuare a citit din creația sa poetul Ioan Hada din Baia Mare, poeme din volumul pe care l-a pregătit pentru tipar cu titlul ”Alte 33 de poeme”. El și-a ales drept motto din Paul Valéry: ”După-o gândire, ce răsplată mare/Să-ți pierzi privirea-n liniștea de zei!” și Tristan Tzara: ”Privit din perspectiva eternității orice efort uman este inutil”. Poetul Ioan Hada a făcut și câteva precizări referitoare la biografia sa. S-a născut la Zalău, clasele I-IV le-a făcut la școala nr. 7 Satu Mare, clasele V-VIII la Baia Mare. Între anii 1957-1993 ”a rătăcit prin toate garnizoanele țării în calitate de cadru militar”.

Prima care a vorbit pe marginea a fost Loredana Știrbu. Ea a mulțumit poetului că are încredere în Cenaclul ”Afirmarea” și că a venit din Baia Mare ca să-și prezinte poemele în fața cenaclului din Satu Mare. El este un oaspete frecvent al cenaclului sătmărean. Loredana Știrbu a sugerat un alt titlu pentru ciclul de poeme citite, eventual ”Inima mea”. A remarcat apoi că în poemele citite se acordă o mare atenție tristeții, dezamăgirii și bătrâneții. Sunt totuși multe poezii care i-au plăcut. A fost de părere că în unele locuri poetul folosește cuvinte considerate de ea ”banale” pe care ar fi bine să le înlocuiască. I-a mai recomandat să nu se explice atât de mult în poemele sale, să se lase cititorului posibilitatea să ajungă la niște concluzii.

Ioan Sălăjanu de asemenea a remarcat tonul pesimist al poemelor: ”Poate toamna e de vină sau anii care s-au acumulat”. I-a plăcut îndeosebi poezia cu numărul 17: ”În mine/ Nimic/ Nu mai rezistă/ Nici măcar/ O frântură de fundație/ Pe care/ Să-mi reclădesc/ Speranța…/ Bătrânețea mea/ Devine/ Ruină/ Ce-și deplânge/ Neputința”.

Au mai luat cuvântul scriitorul Mihai Sas, care a spus că i-au plăcut poeziile citite, în care în multe locuri a găsit și referiri filosofice. A considerat că avem de a face cu o poezie tristă, tristețea fiind ceea ce îl caracterizează pe autor. El ar trebui să exprime mai mult optimism, încredere în viață, este evident că poeziile sale redau starea de spirit a autorului. Mihai Sas a mai spus că viața pe care o trăim oferă și clipe de bucurie. Chiar și întâlnirea cu un prieten bun poate oferi aceste clipe.

Profesoara Ileana Bonta, venită din Sighetu Marmației, a ținut să fie prezentă la acest recital de poezie. l-a felicitat pe poetul maramureșan pentru creația sa și i-a recomandat să aibă mai mult optimism, deoarece viața este frumoasă. Bătrânețea este etapa vieții în care ne putem cântări și realizările. ”Seara… singur/ Sub sclipirea stelelor/ Controversele inimii/ La bătrânețe/ Prin culorile îndoieleilor/ Ce mă macină/ Când îmi judec viața”.

Poetul Ion Bala a remarcat sinceritatea debordantă din poeziile lui Ioan Hada. I-a recomandat să fie mai atent cu cuvintele de legătură la care e bine să renunțe. Poezia lui are o logică aparte. A mai recomandat efectuarea unor mici retușuri. În general poeziile lui Ioan Hada au valoare deosebită. De exemplu poezia numerotată cu cifra 5:

”Când te mângăi

De atâta fericire

Pe degete

Ca pe crengi

Cresc

Muguri de vise împletite

Îmbibate cu lumina

Vieții”.

A fost remarcată și poezia cu nr. 11.

”Ca ruina antică

Măcinată de soare

       frig

       vânt

       și ploi

E inima mea

Ce fără tine

Ca-ntr-o durere

A uitării

Lent

Se descompune

        X

La bătrânețe

Inima mea

Devine

Catacombă

Adăpostind

Urnele iubirilor

De-odinioară

Ale căror scrum

Curând

Va fi risipit

Peste literatură”.

În general Ioan Hada scrie o poezie frumoasă. Printre acestea se numără și poezia dedicată lui Nelu Tonea. Poezia lui Ioan Hada se aseamănă cu poezia lui George Bacovia. Luând cuvântul, Ioan Hada a mulțumit pentru observațiile făcute și a promis că va ține cont de ele, îndeosebi cele făcute de poetul Ion Bala, conducătorul cenaclului.

IMG_0090Programul muzical a fost susținut de Angela Munteanu, acompaniată de Ionuț Dărăban, Georgeta Govor și în mod deosebit Octavian Bud care a încântat asistența cu cântecele sale. Printre participanți, în afara celor menționați că au luat cuvântul, i-am remarcat pe: Cecilia Sas, Vasile Bărbuș-Crățu, Claudiu Govor, Carol C. Koka din partea ”Actualității Sătmărene”, Adrian Avășan, tinerii Geanina Bereș, Alexandru Durla, Iulia State de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Rodica Cuc și alții.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 12 octombrie 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to ”Alte 33 de poeme” citite de poetul Ioan Hada în cadrul Cenaclului ”Afirmarea”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.