”Școala de altădată”, surprinsă într-o expoziție foto-documentară la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană, instituție publică de cultură subordonată Consiliului Județean Satu Mare, organizează miercuri, 15 octombrie 2014, vernisajul expoziției foto-documentare "Școala de altădată". Organizat sub îndrumarea lui Viorel Câmpean și Marta Cordea, bibliotecari în cadrul Secției Colecții Speciale și Fond de Patrimoniu, evenimentul va debuta la ora 14.00 și va fi găzduit de Sala multimedia. Vernisajul expoziției va fi însoțit de o prezentare PowerPoint care va aduce în atenția publicului participant un bogat tezaur de informații referitoare la evoluția sistemului de învățământ pe plaiurile Sătmarului.

Afis_Scoala de altadataExpoziția organizată în vitrine reunește documente inedite din colecțiile speciale ale instituției precum cărți, manuale școlare, diplome de bacalaureat și de licență, carnete de practică, caiete de cursuri, orare, dar și ustensile utilizate odinioară în școli, constituindu-se în veritabile mărturii ale istoriei. Din documentele expuse amintim: a doua ediție a manualului "Geografia Țării românești pentru învățământul primar", apărut în anul 1926, întocmit de renumitul dascăl al vremii, Dariu Pop; "Gramatica limbii latine", ce poartă semnătura profesorului Francisc Groza; "A doua carte de cetire pentru copiii și copilele din anul al 2-lea de șcólă, întocmit de mai mulți prieteni ai șcólei", ediția a VII-a, 1902.

Panourile destinate expoziției foto-documentare cuprind reproduceri după divesre documente inedite precum fotografii de grup, pagini de titlu, portrete ale unor dascăli celebri care și-au dăruit școlii și procesului de instruire priceperea și întreaga viață.

"Unul dintre rolurile cele mai importante ale bibliotecii publice este acela de a readuce în memoria generațiilor prezente aspecte importante din trecut care au influențat în mod decisiv evoluția istorică, socială și culturală a comunității locale. Convinși fiind de faptul că nu putem înțelege evenimentele prezente și nu putem previziona evenimentele viitoare fără a cunoaște istoria și cultura locală, am dat curs organizării acestui eveniment, animați de convingerea că toți cei care își vor face timp să viziteze expoția vor fi mai bine informați și mai bogați spiritual", a declarat Lacrima Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Județene Satu Mare.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai autorităților publice județene și locale, istorici, cercetători, oameni de cultură, scriitori, jurnaliști, cadre didactice, elevi, studenți și toți cei interesați de subiect.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 13, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.