Școala sătmăreană de altădată, prezentată într-o expoziție la Biblioteca Județeană

Miercuri, 15 octombrie, la Biblioteca Județeană Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției foto-documentare ”Școala de altădată”. Expoziția este rodul muncii de cercetare a doi specialiști ai bibliotecii, dr. Viorel Câmpean și Marta Cordea, specialistă în carte veche. Expoziția a fost deschisă de directorul Bibliotecii Județene, Lacrima Teocan Istrăuan care a mulțumit celor prezenți pentru că au onorat această frumoasă expoziție care încearcă să prezinte evoluția sistemului de învățământ de pe meleagurile sătmărene.

DSC_0010Despre cărțile vechi expuse a vorbit Marta Cordea, care a spus că munca de cercetare în acest domeniu oferă numeroase satisfacții. Cărțile vechi sunt mai valoroase și mai durabile decât multe din cele tipărite în zilele noastre. Dovada este faptul că au rezistat de-a lungul timpului. Biblioteca Județeană se mândrește cu faptul că a reușit să pună la dispoziția unui specialist, dr. Karácsonyi Károly, un manuscris valoros despre cercetările tânărului botanist sătmărean Divéki Ferenc, decedat prematur, cercetări de o valoare inestimabilă.

Dr. Viorel Câmpean a făcut o prezentare detaliată a exponatelor, mărturiilor referitoare la evoluția învățământului sătmărean. Dintre documentele inedite din Colecțiile Speciale ale bibliotecii amintim: fotografii, cărți, manuale școlare, diplome de bacalaureat și de licență, carnete de practică, orare și alte materiale privind școala de altădată.

DSC_0006Primele informații despre școala din Sătmar datează de pe la anul 1770. Episoade importante privind evoluția învățământului se leagă de numele episcopului Grigore Maior, Visarion Roman, Ioan Gașpar și Moise Sora Noac, de la care provine și cea mai veche monografie școlară. Sunt menționați o serie de învățători precum Nicolae Fabian din Bârsana și Petru Bran, de numele căruia se leagă înființarea primei catedre de limba română la Liceul regesc azi Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare și a unei societăți de lectură. Sunt prezentați numeroși învățători și cărturari sătmereni care au studiat la Beiuș, cum a fost Traian Fărcaș. La Terebești a activat învățătorul Ioan Muth care l-a avut ca elev pe viitorul teolog și cărturar Aloisie Tăutul. Aczél László este cel care a elaborat o lucrare valoroasă despre situația școlilor din fostul comitat Ugocsa, cu referire la școlile din Batarci, Gherța Mică, Tarna Mare, Turț, Valea Seacă și altele. Au fost dascăli eminenți Victor Mureșan, Gheorghe Pteancu, Alexandru Pteancu, Petru Cupcea, Radu Cuparu, Vasile Lohan primul director român al Liceului ”Mihai Eminescu” din Satu Mare după 1918, un dascăl care a corespondat cu Ion Luca Caragiale.

DSC_0007

DSC_0008Sunt expuse fotografii ale învățătorilor care au făcut cinste învățământului sătmărean, precum: Nicoară Ambroziu, fost revizor școlar și director al Școlii de Ucenici Industriali Satu Mare, fratele său, învățătorul și directorul de școală Ioan Nicoară precum și soția acestuia învățătoarea Nicoară Luiza născută Erdei, Dariu Pop, binecunoscut pentru activitatea sa deosebită în slujba învățământului sătmărean, Petru Tămâian, Corneliu Pop, Ioan Ardelen Senior, Paul Benea, Ioan Giurgea, Ioan Oprea și mulți alții. La loc de cinste sunt și profesorii universitari originari din părțile sătmărene: Ioan Miclea, Francisc Pall, Andrei Bogdan și alții. În expoziție sunt prezentate monografii de școli și multe anuare care au apărut de-a lungul timpului, acestea fiind surse importante de documentare.

DSC_0009

DSC_0014Pentru activitatea lor didactică deosebită și colaborarea cu Biblioteca Județeană au primit diplome de onoare profesorii: Gheorghe Șanta, Vasile Pârău și Doina Marian. Biblioteca Județeană și-a făcut un titlu de onoare prin organizarea acestei expoziții, redând aspecte importante din trecutul școlii sătmărene. A prezentat portretele unor dascăli celebri care și-au dăruit viața școlii. O mențiune specială se cuvine autorilor care au elaborat Caietele eminescienilor, readucând în memoria celor de astăzi figuri ilustre din învățământul sătmărean precum: Vasile Scurtu, Francisc Groza, Terențiu Olaru, Alexandru Pop și Ioan Conțiu.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 16, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.