La Muzeul Județean s-a deschis expoziția „Constantin Brâncoveanu 300 – Documente de Arhivă”

Arhivele Naționale ale României și Arhivele Naţionale Satu Mare, în calitate de partener al Asociației de Tineret DAR Development Association, au deschis în data de 15 octombrie la Muzeul Judeţean de Istorie Satu Mare expoziția fotodocumentară intitulată „Constantin Brâncoveanu 300 – Documente de Arhivă”. Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Mucenic Constantin Brâncoveanu alături de fiii săi Constantin, Ștefan, Radu și Matei și sfetnicul Ianache Văcărescu.

DSC_0022Expoziția a fost realizată cu efortul Asociației DAR Development, care a inițiat și lansarea volumului ”Constantin Brâncoveanu 300 – Documente de Arhivă”, proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Expoziția cuprinde 25 de documente importante care au fost redactate în cancelaria domnitorului Constantin Brâncoveanu. Documentele originale se află în posesia Arhivelor Istorice Centrale din București. Până acum, expoziția a poposit la Târgoviște, București, Iași, și de la Satu Mare urmează să fie prezentată la sediile Institutului Cultural Român din Istanbul și Viena.

DSC_0017Printre exponate am remarcat firmanul sultanului Suleyman al II-lea, din 1686, prin care se conferea lui Constantin Brâncoveanu tronul Țării Românești. Un alt document, datat din 1694, emis de principele Transilvaniei Mihail Apafi al II-lea, îi aproba lui Constantin Brâncoveanu ridicarea unei biserici și școli românești la Făgăraș.

DSC_0018Sunt expuse apoi o serie de documente prin care domnitorul Constantin Brâncoveanu a întărit stăpânirea asupra unor domenii, astfel, lui Constantin Cantacuzino stăpânirea asupra moșiei Arzoaia, în 1702. Tot din 1702 datează documentul de donație pentru mănăstirea Tismana asupra unei jumătăți din vama de la Vâlceaua.

DSC_0019Alte documente date de cancelaria domnească au fost emise penru a întări stăpânirea unor moșii pentru Mitropolia Târgoviștei, mănăstirii Râmnicu de Jos, Hurezi și schitului Izvoarele. Documentele au fost scrise în limba slavonă, în original fiind pe pergament, dotate cu sigiliul domnesc și cusute cu fir de mătase. În majoritatea lor, documentele au fost scrise de logofeții Isar și Șerban, șefii cancelariei domnești.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 25 octombrie 2014, în mod gratuit.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 17, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.