”Dangăt de clopot”, cea mai nouă carte lansată de prozatorul Mihai Sas

Joi, 23 octombrie, la Restaurantul ”Miorița” a avut loc lansarea celui de-al șaselea volum al prozatorului sătmărean Mihai Sas, cu titlul ”Dangăt de clopot”. Cartea este apărută la Editura Inspirescu din Satu Mare. Moderatorul evenimentului a fost poetul Ion Bala, conducătorul Cenaclului literar ”Afirmarea”.

DSC_0004În cuvântul său, Ion Bala a spus că el se numără printre primii care au citit cartea autorului, în calitate de lector. El a constatat că lucrările lui Mihai Sas sunt scrise cu mult suflet, din partea unui scriitor format și cu un stil propriu. De la o carte la alta el prinde tot mai mult curaj și scrie despre fapte reale trăite, despre oameni reali, fără prea multe adjective.

A luat apoi cuvântul dr. George Vulturescu, care de la început a subliniat că se bucură sincer de noua apariție editorială. Mihai Sas și de data aceasta a pus pe hârtie ceea ce a considerat că trebuie. Cartea conține povestiri valoroase, cu care autorul s-a înscris în rândul scriitorilor sătmăreni importanți. Personajele sale sunt bine conturate, scriitorul reușește să le zugrăvească prin câteva trăsături caracteristice. ”Scrierea lui este ca o apă limpede, cu descrieri foarte frumoase. Mihai Sas poartă spațiul cu el și pune omul în concordanță cu natura. Autorul are opinii, face portrete, urmărește trăsăturile de caracter ale personajelor și nu are importanță pentru el apartenența lor politică”, a precizat George Vulturescu. Mihai Sas este un scriitor pe care îl caracterizează sinceritatea, el caută să transmită îndemnuri și sfaturi către cei tineri. Relatează întâmplările în mod curat, așa cum le-a trăit.

În cuvântul său, Voicu D. Rusu a mărturisit că pentru el este o plăcere să constate că romanele epice ale lui Mihai Sas sunt inepuizabile. Din ele rezultă înțelepciunea omului care se reflectă asupra faptelor lumești. Și-a păstrat amintirile cu maximă luciditate, pe parcursul celor opt decenii de viață. Experiența lui de-o viață se materializează în fiecare carte pe care o scrie. Scrisul lui îndeamnă la lectură. Se raportează cu sensibilitate la momentele trăite. Are scrieri de o tandrețe aparte. Paginile cărții cuprind analize, cugetări dar și impresii de călătorie. Face referire cu blândețe și curaj la evenimente petrecute recent în familia sa.

Editorul George Terziu și-a manifestat bucuria față de această nouă carte a lui Mihai Sas, care a fost și rămâne o mare provocare. Cartea lui este una specială formată din două părți. Una este rezervată analizei trecutului unor amintiri petrecute parcă ieri, iar cea de-a doua în care vrea să pară un alt Mihai Sas, în care vorbește despre oamenii de astăzi. ”Abia acum începe să descrie societatea în care trăim, cu bune și relele ei. Vorbește din el reporterul, profesiune pe care a practicat-o mulți ani. Încearcă pe alocuri să fie moralist, vorbește despre lucruri reale, noi toți suntem interlocutorii lui. Dacă unii scriitori își imaginează personajele, Mihai Sas scrie despre personaje reale. Este un bun exemplu de urmat”, a spus George Terziu.

DSC_0007

Mihai Sas a promis de la bun început că va continua să scrie. El a mulțumit tuturor pentru cuvintele frumoase rostite la adresa lui. A mulțumit oamenilor de litere sătmăreni că l-au primit în rândul celor care fac cultură în Satu Mare. A mulțumit și presei că este prezentă mereu și îi promovează creația. S-a declarat un om care nu îi suferă pe cei care fac rău, nu suferă dezordinea și lenea. Înțepăturile la adresa oamenilor politici din scrierile sale sunt făcute cu bune intenții. Mihai Sas a mai recunoscut că sinceritatea este ceea ce îl caracterizează, personal nu va jigni niciodată pe nimeni. În scrierile sale s-a străduit întotdeauna să demonstreze că dragostea și binele sunt cele care înving  întotdeauna. Cartea ”Dangăt de clopot”, așa cum sună și dedicația de la începutul cărții, este scrisă în memoria fiicei sale dragi, Erica Ana, ”un om unic, adânc înrădăcinată în principiile sale, un om echilibrat, luptător și modest”.

DSC_0003Lansarea cărții lui Mihai Sas a căpătat valențe culturale deosebite prin programul muzical realizat de îndrăgitul cantautor sătmărean Octavian Bud, de Georgeta Govor și de interpreta de muzică populară Angela Munteanu. La finalul manifestării autorul a oferit autografe tuturor prietenilor care au venit în număr mare să-i ureze mulți ani cu sănătate și putere de a scrie alte frumoase cărți.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 23, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.