La Muzeul Județean a avut loc vernisajul expoziției ”Constantin Brâncoveanu 300 – Documente de Arhivă”

Joi, 24 octombrie la Muzeul Județean de Istorie, ,în prezența unui numeros public a avut loc vernisajul expoziției ”Constantin Brâncoveanu 300 – Documente de Arhivă”. Cuvântul de salut a fost rostit de directorul instituției gazdă, dr. Liviu Marta care și-a manifestat bucuria că instituția sătmăreană are fericita ocazie de a găzdui această expoziție, în organizarea Arhivelor Naționale ale României în colaborare cu Filiala Satu Mare a Arhivelor Naționale în parteneriat cu Asociația de Tineret DAR Development Association.

IMG_0008Din partea Instituției Prefectului Județului Satu Mare, purtătoarea de cuvânt Lorena Georgi a transmis mesajul de felicitare al dr. Eugeniu Avram. A fost prezent și a moderat întreaga activitate dr. Lucian Cucuiet, directorul Arhivelor Naționale Filiala Satu Mare. Au fost prezenți și reprezentații Asociației DAR Development, Alexandra Brutaru, Cristian Brutaru, preotul Gabriel Gorgan, profesoara Valentina Vasile, Claudiu Turcitu. A fost prezent și un grup de elevi de la Școala ”Constantin Brâncoveanu” în frunte cu directoarea Anca Seucea, profesori, oameni de cultură, reprezentanți ai mass-mediei.

În cadrul expoziției sunt expuse numeroase documente care au fost emise de cancelaria domnească între secolele XVII și XVIII, documente aflate în posesia Arhivelor Naționale din București. Cei care au luat cuvântul au subliniat rolul deosebit jucat de Constantin Brâncoveanu în istoria României, moștenirea lăsată de el în domeniul politic, cultural, a politicii externe. Astăzi avem datoria de a cultiva acest simbol național. S-a remarcat că sătmărenii cinstesc memoria domnitorului martir prin faptul că o școală din municipiu îi poartă numele. Constantin Brâncoveanu a ctitorit numeroase lăcașuri de cult. Prin sacrificiul întregii sale familii, Brâncoveanu a intrat din viața pământească în nemurire. Pe blazonul domnesc se remarcă acvila cu crucea în cioc care a fost preluată și figurează astăzi pe stema României. Constantin Brâncoveanu  a fost un bun exemplu de creștin care nu și-a trădat credința creștină cu prețul vieții.

La finalul vernisajului o serie de instituții de cultură și istorici sătmăreni au primit albumul care a fost editat cu acest prilej, iar Școala ”Constantin Brâncoveanu” a primit un frumos document cu sigiliul domnesc al lui Constantin Brâncoveanu. Oaspeții au mulțumit gazdelor pentru posibilitatea de a organiza această expoziție la Satu Mare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 25, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.