Loredana Știrbu și Alexandru Durla au citit proză la cea mai recentă ședință a Cenaclului ”Afirmarea”

Sămbătă, 25 Octombrie, la Muzeul Județean de Istorie a avut loc o nouă ședință a Cenaclului ”Afirmarea” condus de poetul Ion Bala. Cu această ocazie au citit proză scriitoarea Loredana Știrbu și tânărul Alexandru Durla, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. Ședința a debutat cu intonarea de către cei prezenți a imnului cenaclului ”Bardul de la Mircești”, pe versurile lui Carol Scrob iar muzica aparținând lui Pietro Mezetti.

IMG_0004Pentru început, a citit din creația sa scriitoarea Loredana Știrbu, proza  scurtă  cu titlul ”Călătoria”. Autoarea povestește călătoria părintelui Demetrios de la Muntele Athos, mănăstirea Vatoped, la mănăstirea Cozia din Țara Românească, ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân. Părintele călătorea pe un cal pătat, primit în dar de la un negustor. Înnopta pe la hanuri, uneori la casele creștinilor miloși, dar de cele mai multe ori sub cerul liber. În desagă ducea cărți scumpe. Pe drum, după ce a trecut Dunărea, a fost întâmpinat de un trimis al starețului mănăstirii Cozia. La un moment dat s-au întâlnit cu patru călăreți care s-au dovedit a fi tâlhari. Aceștia au vrut să-i deposedeze de bunirile aflate asupra lor. Tânărul trimis, Ionuț Apestalménos, ca să-l însoțească până la Cozia, s-a luptat vitejește și i-a răpus pe tâlhari. El spunea că este fiul vătafului de la mănăstire.

Ajunși la destinație cu bine, părintele Demetrios a constatat că aici nu există nici un vătaf, ia starețul nu a trimis pe nimeni înaintea lui. Atunci și-a dat seama părintele că cel venit înaintea lui, era bărbatul tânăr din visul lui, care semâna cu Iisus și care călca pe apă așa cum călca pe uscat și care ia făcut semn să-l urmeze. Numele lui Ionuț fusese un semn, Apostalménos însemnând trimisul.

La analiza textului, au luat cuvântul scriitorul Mihai Sas, Alexandru Durla, Geanina Bereș și Ion Bala. Aceștia au apreciat stilul atractiv, plăcut al textului, un text frumos, ușor de urmărit. Poetul Ion Bala a subliniat unitatea stilistică a textului, bine cristalizat, de o savoare deosebită. Autoarea are capacitatea de a urmări fiecare amănunt, știe să portretizeze și să descrie peisaje. Loredana Știrbu a mărturisit că a proiectat de ani de zile să descrie acest drum de la Vatoped la Cozia care a fost prezentat astăzi. Se-a bucurat că textul a fost bune primit și a anunțat că la Editura Citadela are în pregătire un volum de proză scurtă care speră să apară luna viitoare.

În partea a doua a ședinței cenaclului a citit tot proză Alexandru Durla. Textul său a purtat numele ”Soarta lumii a fost discutată la o cană de ceai”, personajele din text fiind Claude Palvin, Aurora Morse și Inas Horația și Cronos.

IMG_0005Pentru a ne face o imagine despre textul citit, reproducem prima parte. ”O cameră întunecoasă, cu separeuri de-a lungul pereților și mese rotunde, de 3-4 persoane în mijloc. Lămpi grele, cu abajur din porțelan cenușiu, în formă de pâlnie întoarsă, atârnă deasupra acestor mese. Separeurile sunt luminate de perechi de lâmpi de sticlă, în formă de fleur-de-lis. Banchetele sunt din lemn masiv, lăcuite închis, cu tapițerii din catifea roșie. În colțul cel mai îndepărtat se întrezăresc niște scări, iar lângă acestea e un cuier simplu, negru. Pe peretele opus se află două uși, negre și ele, fiecare marcată cu o singură literă: B și F.

Salonul e gol, cu excepția mesei din mijloc, care e ocupată de un bărbat înalt, subțire, cu păr cenușiu – nu e un semn al vârstei, căci personajul nostru are doar 23 de ani. Șede singur la masă, având în față o monedă de argint, cu eclipsa gravată pe spate”.

Pe marginea textului citit au luat cuvântul Geanina Bereș, care a remarcat dialogurile complexe din text, dialoguri care au mult dinamism iar scenele morbide alternează și cu scenele lirice. Loredana Știrbu a rămas impresionat de limbajul folosit, rar întâlnit la un scriitor atât de tânăr, care este atent în text la cele mai mici amănunte. Din câteva cuvinte el reușește să descrie un personaj. Dialogurile sunt remarcabile, ceea ce îl recomandă ca un viitor scriitor dramatic. Loredana Șirbu a recomandat ca autorul să-și lase personajele să se desfășoare liber, ele par în text prea mult dirijate. Limbajul elevat anunță un mare dramaturg. Ion Bala a remarcat forma narativă modernă, foarte densă, și ritmul alert al desfășurării acțiunilor. ”Prima parte a textului te duce cu gândul la Balzac sau la Călinescu. Proza lui Alexandru Durla este o proză care merită citită, se impun doar ici și colo mici retușuri”, a spus Ion Bala.

IMG_0003Lucrările cenaclului au fost punctate cu intervenții muzicale, cu accente patriotice, interpretate de Georgeta Govor și Angela Munteanu. Printre participanți i-am remarcat pe Mihai și Cecilia Sas, Claudiu Govor, Adrian Avășan, Carol C. Koka de la ”Actualitatea sătmăreană”, Rodica Mare, Rodica Cuc și alții. La ședința următoare a cenaclului s-a anunțat lansarea unui CD care va cuprinde ultimele creații ale Georgetei Govor, piese muzicale pe versurile a 15 poeți sătmăreni.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 26, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.