”Armonii de toamnă” într-o antologie a cenaclului ”Arte frumoase” (ARTF)

Toamna este anotimpul în care marea de verdeață se îngălbenește, rezultând un anotimp plin de culoare și melancolie dar și a parfumurilor inconfundabile ale fructelor sale. Cea de-a treia fiică a anului, toamna, se arată în toată splendoarea ei poetică. George Eliot, un îndrăgostit al acestui anotimp exclama cu sinceritate: “Toamnă a deliciilor! Sufletul meu cel mai adânc este cununat cu ea; dacă aș fi o pasăre, aș zbura de-a lungul întregului pământ în căutarea a noi și noi toamne”. Toamna este asemuită uneori cu bătrânețea. Octavian Paler spune undeva că ”Bătrânețea începe ca toamna. Cu melancolii, cu umbre care se lungesc, cu reverii și doruri vagi”.

DSC_0001Recent, la Editura clujeană RISOPRINT, a apărut un frumos volum de antologie, închinat toamnei, apărută sub egida cenaclului online Arte frumoase (ARTF), volum coordonat de poetul Ioan Andreica, președintele cenaclului. Vulumul ”Armonii de toamnă” încununează activitatea cenaclului din acest an. Antologia cuprinde poezii și proză scurtă, autorii fiind 15 poeți și scriitori sătmăreni, membri ai cenaclului, cei mai mulți colaboratori ai revistelor ”Mesagerul Expres” și ”Mesagerul Albastru”: Nora Ferentz, Liliana Lazăr-Doboș, Livia Mărcan, Corina Petrescu, Elena-Ioana Koka, Elvira-Marcela Szigeti, Ioan Andreica, Ioan-Coriolan Anițaș, Ion Bala, Vasile-Bărbuș Crățu, Nicolae Pop, Ioan Rațiu, Voicu D. Rusu, Mihai Sas și Dumitru Țimerman. Cu acest volum, cenaclul Arte frumoase continuă o frumoasă tradiție. Tot sub egida ei a apărut și antologia ”Primăveri interioare”, în 2011.

Nora Ferentz vede în toamnă un ”Copac bătrân de frunze părăsit/ în care/Vântul șuieră jalnic prin frunzele-ți căzute./ Păsările fug/ de nimeni știute”.(Copac îmbătrânind, p.6). Toamna se rostesc spune Liliana Lazăr-Doboș “tulburătoare lieduri…/ triluri de greieri ne-alintă/ Cu reverberații văratice,/ pe pleoape-mi coboară mirajul de aramă”, (Impresia antichizată, p.9).

Melancolia e și mai prezentă la Livia Mărcan: ”Raze obosite mângâie creștetul ploii cu degete de cer încă albastru, streșini împart inimilor noastre pe același șirag la gâtul toamnei. În tăcere se adună norii deși pe chipul meu”. (Șiragul toamnei, p.16).

Ploaia e de nelipsit toamna, la fel și în creațiile Corinei Petrescu. ”Ploaia-mister, binecuvântare și întrecere, ploaia e cântec și iubire. (Chemare, p.33). Pentru Elena-Ioana Koka, noiembrie nu este altceva decât niște picături de intuneric, care ”Cad din stele/ De piatră rece./ E tot mai frig…/ E tot mai greu…/. (Noiembrie, p.38).

Toamna fără frunze galbene nu e toamnă, ele ”rănite cad și tac/ urmându-și drumul lor pribeag/ Vântul șuieră cu durere/ ploaia plânge în tăcere”. (Elvira-Marcela Szigeti, Toamna, p.44).

Ioan Andreica privește toamna ca o imensitate în care nimeni nu vrea să moară ”nici călătorul/ nici bătrânul, nici bolnavul/ nici copacul unde mă așezam vara/ la umbră/ nevrând nici eu/ să mor/ de prea multă iubire/ Frunzele-și mai adună seva/ spre a nu muri pe ram”. (De toamne,p.47).

Ioan Anițaș vede în toamnă o ”măiestrie a naturii” (Argintul din iarbă, p.58), ce trezește mirare dar și admirație în sufletul unui copil.

Ion Bala are o altă abordare a toamnei când ”soarele doarme în necuvânt, iar cerul e ca de stepă rusească și duhuri bizare zbuciumă cârtițele/ și amnarul plânge după iască/ și poeții au damf de năluci/ și frunzele xeroxate au presimțiri”. (Toamna, p.65).

Toamna este și ”anotimpul porumbului copt, cu pănuși foșnitoare, cu bob auriu, culoarea toamnei, ce-l duce cu gândul pe Vasile Bărbuș-Crățu în țara de baștină a porumbului, unde ”Latini Anzi încă reverberează/ în spirite incașe și aztece/ Doar Montezuma aprig mai veghează/ Prin lanurile de porumb dese”(De toamnă, p.72).

Ioan Rațiu dedică ploilor de toamnă un frumos psalm. Toamna ”Năruit se-nchină cu Trup și Sânge/ Ploauă de-atunci plouă și-acum apoi/ Treptele urcă noi Suflete cer/ Norii-mping Înverzirea spre Toamnă/ Și plouă la dans plouă și plouă/ La dans brațele tremură divin/ Voia ploilor frunzelor la dans/ Se smeresc nevoile din simțuri”.(Psalmul ploilor, p. 81).

V-ați gândit vreodată cum ar fi dacă toamna n-ar fi? Este întrebarea pe care v-o pune Voicu D. Rusu.” Toamna – este anotimpul când bunicii au fericirea și mândria să-și conducă nepoții spre abecedarul primei redute a înțelepciunii. Toamna se leagă prieteniile la o pastramă și tulburel. Toamna îi sărbătorim pe eroii neamului nostru românesc”, spune el. ”Dacă toamna n-ar fi, ne-ar copleși gândul că îmbătrânim fără bucuria ei. Vara s-ar sfârși cu iarna mizerabilă, iar primăvara s-ar putea să nu mai vină…”. (Toamna tinereței fără bătrânețe, p.83-84).

Scriitorul Mihai Sas mărturisește că pentru el au existat întotdeauna două toamne. Prima un fel de vară mai târzie și care deși obosită un pic este de-o frumusețe aparte. Este toamna care-și etalează cu generozitate bogățiile. A doua toamnă este aceea cenușie, cu frig și ploi reci, cu ceață și noroaie, cu oameni zgribuliți, toamnă specifică lunii noiembrie. (Melancolie de toamnă, p.88).

Încheiem prezentarea acestei antologii într-o atmosferă de autentică nostalgie de toamnă, care cu pași siguri ”Se strecoară-n gânduri/ ca un ceasornicar/ în minutarele deșteptătorului/ Termite înfrigurate pătrund agale/ în coridoarele adânci/ ale pământului/ În odaia bunicului/ gramafonul prăfuit plânge/ după valsuri de altădată/ Doar farfuria cu baclavale/ păstrează parfumul serilor/ de dragoste nealterată”.

Volumul cuprinde în interior picturile realizate de profesorul Nicolae Pop, iar pictura de pe copertă aparține pictoriței Anca Bulgaru. Cartea ”Armonii de toamnă” are o valoare literară incontestabilă. Ea vine să întregească în mod fericit zestrea literară sătmăreană, întărind afirmația că Satu Mare este o capitală a poeziei românești.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 28, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to ”Armonii de toamnă” într-o antologie a cenaclului ”Arte frumoase” (ARTF)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.