Municipiul Satu Mare, inclus în grupul de elită al celor 13 orașe stabilite prin lege ca poli de dezvoltare urbană

În cadrul ședinței Consiiului Local Satu Mare din data de 5 noiembrie, s-a prezentat Proiectul strategiei de dezvoltare a municipiului Satu Mare pe perioada 2015-2025. Proiectul a fost realizat de un colectiv condus de directorul de proiect, dr. Gabriela Baicu, expertul social Silvia Rus, expertul de mediu Sergiu Diaconu, și Mihaela Negulescu. La ședință au participat primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, viceprimarul Marcela Papici, consilieri municipali și directori de instituții.

IMG_0016Conținutul proiectului a fost prezentat de directorul de proiect, dr. Mihaela Baicu. Aceasta în deschidere a arătat etapele și modalitățile de întocmire a acestuia prin identificarea și constituirea unui grup cu experiență în diferite domenii care să-și aducă contribuția la elaborarea strategiei propriu zise și la obiectivele propuse. Dintre obiectivele majore din proiect amintim: întărirea cercetării dezvoltării tehnologiei și inovării; îmbunătățirea accesului la comunicații; creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii; scăderea emisiilor de carbon; adaptarea la schimbările climatice pentru prevenirea și gestionarea riscurilor; protejarea mediului; utilizarea resurselor; promovarea transportului durabil; ocuparea forței de muncă; investiții în educație; combaterea sărăciei; îmbunătățirea capacității instituționale și eficiența în administrația publică.

S-au concretizat câteva proiecte oportune pentru municipiul Satu Mare în domeniile amintite: centură de ocolire a municipiului; drum expres Nyiregyháza – Satu Mare – Baia Mare; drum expres Satu Mare – Halmeu – Turda; reamenajarea D.J. 193, 193 A, 194; crearea unui pod pentru pietoni și bicicliști peste râul Someș între Micro 17, Unio și strada Ștrandului; pod pentru pietoni și bicicliști peste Someș pe axul Pasajului Coposu – Piața Libertății; pod rutier peste Someș în partea estică a orașului, strada Ștrandului.

IMG_0018Pentru un transport public mai eficient se va reînnoi parcul auto și se vor extinde traseele în funcție de necesități. Se vor amenaja piste de biciclete și parcări pentru biciclete pe strada Barițiu, Gorunului, piste între Satu Mare și Păulești, Odoreu, Vetiș, Dara, Botiz, Viile Satu Mare. Se va amenaja pasajul pietonal pe sub calea ferată între strada Traian și Cimitirelor. Se va continua reabilitarea termică a clădirilor.

În domeniul culturii s-a propus înființarea și dotarea unui Teatru de păpuși în limba română, precum și a unui teatru de vară.

IMG_0019Se va amenaja albia râului Someș pentru organizarea competițiilor unor sporturi pe apă, gabarit de navigație și servicii de recreere și agrement pe Someș. Se va amenaja un centru balnear la Noroieni pentru valorificarea apelor geotermale; centru de îngrijire și tratament pentru bătrâni; dezvoltarea învățâmântului universitar tehnic pentru sătmăreni.

Aceste proiecte se vor putea realiza prin crearea de parteneriate pentru elaborarea și implementarea strategiei de dezvoltare a municipiului Satu Mare. S-au identificat și principalele surse de finanțare nerambursabile ce vor fi puse la dispoziția autorităților locale prin POR, POIM și CTE.

Echipa de proiect STATUS Satu Mare este formată din expert comunicare Andreea Angel-Sveda, expert achiziții Luminița Cozma, expert financiar Crina Luca, și managerul de proiect Valentin Sântoma.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 4, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.