DSP Satu Mare desfășoară între 10-21 noiembrie campania de vaccinare şcolară cu vaccin antipoliomielitic

În perioada 10-21 noiembrie se desfăşoară campania de vaccinare polio a elevilor de clasa pregătitoare (6 ani) şi a celor de clasa a 2-a (8 ani). Vaccinul este injectabil, se administrează sub formă de injecţii intramusculare, în regiunea deltoidiană. Vaccinul nu poate determina îmbolnăvirea copilului, deoarece conţine virus omorât.

vaccinCopiii au mai primit de patru ori vaccin polio în primul an de viaţă, dar pentru a menţine şi a consolida efectul protectiv al vaccinului, este nevoie şi de această administrare la vârsta şcolară.

Poliomielita (paralizia infantilă) este o boală infecţioasă şi foarte contagioasă, produsă de virusul polio. Virusul se răspândeşte atât pe cale digestivă, cât şi indirect, prin vehicularea la distanţă a virusurilor prin praf, apă şi alimente expuse la accesul liber al vectorilor (de ex. muşte). După o săptămână de latenţă, apar simptome asemănătoare gripei, apoi, după o scurtă remisiune, urmează boala majoră. În această etapă se constată stare generală alterată, febră înaltă, dureri de cap, vărsături, redoarea (rigiditatea) cefei, tremurături (mai ales unilaterale), iar în final apar dureri musculare şi paralizii prin leziunea gravă a neuronilor motori din măduva spinării. Paralizia, în cele mai multe cazuri, este definitivă.

Deoarece nu există tratament antiviral vindecător, practic singura posibilitate de protecţie eficientă este constituită de imunizare prin administrare de vaccin polio.

DSP Satu Mare roagă părinţii şi cadrele didactice să acorde tot ajutorul pentru campania de vaccinare, pentru a oferi protecţie copiilor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 6, 2014. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.