Vasile Dragoș, Erli Maria Tünde, Lakatos Miklós și Cristina Moldovan expun la Primărie

La Galeria de Arte Plastice a Primăriei Municipiului Satu Mare a avut loc joi, 6 noiembrie, vernisajul expoziției colective a artiștilor plastici Vasile Dragoș (sculptură), Erli Maria-Tünde, Lakatos Miklós și Cristina Moldovan (pictură). Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare și Asociația Artiștilor Plastici Satu Mare, moderatoare fiind Anișoara Ienășoiu de la TV 1 Satu Mare. Cei patru artiști care expun până pe 3 decembrie, sunt membri ai AAP Satu Mare și aparțin unor generații diferite de artiști, competența lor mergând de la debutanți la artiști consacrați.

DSC_0011Au fost prezenți la vernisaj și au vorbit despre artiști și exponatele lor directorul Școlii de Arte Satu Mare, Florin Pop, președintele Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Gergely Csaba și vicepreședintele AAP Satu Mare, Tillinger Ștefan. Atât Florin Pop, cât și Gergely Csaba au subliniat că toți patru participă cu creațiile lor la crearea unei oaze reale de liniște și frumusețe la Galeria de Arte Plastice a Primăriei. Expoziția poate fi vizitată între 6 noiembrie și 3 decembrie 2014.

DSC_0012Sculptorul Vasile Dragoș expune creații frumoase, realizate cu multă finețe. El a evoluat de la sculpturi de mari proporții la sculpturile de astăzi, mai mici. El abordează ca tematică cu predilecție omul, femeia dar și maternitatea. În stilul său se simte influența maestrului Vasile Koter. S-a născut pe 10 februarie 1958 la Turţ. A urmat școala primară în comuna natală, între 1965-1973. În 1979 a absolvit Liceul CFR Satu Mare. Este autodidact. Din 2009 este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare. Are ca teme preferate portretele și compozițiile. Până în prezent a avut expoziții la Satu Mare, Ardud, Carei, Tăşnad, Cluj Napoca, Fehérgyarmat, Tokaj, Téglás, Gheorgheni, Târgu Mureș.

DSC_0003Picturile realizate de Erli Mária Tünde dovedesc că este o pictoriță consacrată. Lucrează în ulei, acuarele și acryl. Realizează cu mult profesionalism și o serie de colaje, care este o tehnică ce datează încă din secolul al XVIII-lea. Erli Mária Tünde este născută pe 28 septembrie 1961, la Carei. De circa 10 ani predă limba germană la Ghenci. A urmat Colegiul de Ziaristică ”Ady Endre” din Oradea și Universitatea ”Vasile Goldiş”, secția de institutor desen din Satu Mare. După aceasta a terminat Facultatea de Arte Plastice, Universitatea din Oradea, secția de profesor de desen. În prezent este profesoară de desen, titulară la Școala Generală nr.3 din Carei respectiv la Liceul Teoretic din Carei. În pictură preferă teme ca natură moartă, peisaje, portrete, nuduri, compoziții. Îi place varietatea. Este adepta studiului permanent. Este atrasă și de pictura de icoane, atât pe lemn cât și pe sticlă. În fiecare operă caută frumusețea originală. Vrea să transmită gândurile, sentimentele ei. A avut expoziții personale: ex librisuri (în perioada studențimii) la Satu Mare, Tășnad, Căuaș, Ghenci, Carei, Urziceni, Ópály, Mindszent, Sátoraljaújhely și colective la Satu Mare și Gheorgheni. Este membră în Asociaţia Artiştilor Plastici Satu Mare din 2010.

Tot un artist desăvârșit este și Lakatos Miklós, are un stil deja format, propriu. Excelează în primul rând cu splendide peisaje scăldate în lumină, ceea ce reflectă și starea sufletească a maestrului. Putem spune că este și un priceput pictor al florilor. S-a născut pe 20 august 1941 la Oradea. Acopilărit în satul Jebuc, județul Sălaj. A urmat studiile elementare şi liceale la Cluj Napoca, fiind tehnician proiectare în construcţii de maşini. A terminat Şcoala de Arte din Satu Mare. Este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare, participând la toate expoziţiile colective şi la taberele de creaţie organizate de asociaţie. A avut expoziții personale la Satu Mare anual, din 1984.  A participat la expoziţii colective în Satu Mare, Ardud, Hodod, Tăşnad, Carei, Medieşu Aurit, Csenger, Nyiregyháza. Are ca tehnică preferată pictura în ulei, iar ca tematici natura, peisajele ruraleee, natura statică – flori, compoziţii. Folosește culori pastelate, fine, evită contrastele tari dintre culori şi nuanţe.

Cristina Moldovan nu a putut fi prezentă la vernisaj. De profesie juristă, ea a revenit la prima ei dragoste, pictura. Lucrează cu măiestrie atât în ulei cât și în acuarele tablouri în culori vii, bine definite în tonuri calde și reci. Atrag atenția în primul rând tablourile cu minunate pesaje în ulei. S-a născut pe 2 martie 1955 la Satu Mare. În 1974 a absolvie Liceul de Artă Satu Mare. I-a avut ca primi îndrumători pe Szodoray Parádi Hajnalka şi Ion Sasu. Între 1975 și 1979 a studiat dreptul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, după care a lucrat ca jurist la diferite firme. În  2008 s-a înscris în Asociaţia Artiştilor Plastici Satu Mare și devine membru activ, participând la toate expoziţiile colective şi la taberele de creaţie organizate de asociaţie. A avut expoziţii personale la Satu Mare, Medieșu Aurit, Sighetu Marmației. Expoziții colective: Satu Mare, Ardud, Hodod, Mânău, Tăşnad, Carei, Medieşu Aurit, Csenger, Târgu Mureș, Nyíregyháza. Ca tehnică, la început a pictat în tempera și creioane colorate dar a trecut la pastel şi acryl. Cel mai des pictează natura, peisaje rurale, datini populare, portrete stilizate, modele stilizate. Îi plac culorile pastelate, fine, evită contrastele tari dintre culori şi nuanţe. Pune accent şi pe înrămarea tablourilor.

DSC_0010

DSC_0008

DSC_0005

DSC_0006

DSC_0007

DSC_0002

DSC_0004

DSC_0001

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 7, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.