Cine se poate asigura în sistemul asigurărilor de șomaj

În sistemul asigurărilor pentru șomaj din România sunt asigurate în condițiile Legii 76/2002, personele fizice denumite asigurați, care pot fi:

somaj*Cetățeni români care sunt încadrați în muncă sau realizează venituri în România, în condițiile legii cu excepția persoanelor care au calitatea de pensionari;

*Cetățeni români care lucrează în străinătate, în condițiile legii;

*Cetățeni străini sau apatrizi care, pe perioada în care au domiciliul sau resedința în România, sunt încadrați în muncă sau realizează venituri, în condițiile legii.

În sistemul asigurărilor pentru șomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

1.Persoane care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă sau pe bază de contract de muncă temporară, în condițiile legii, cu excepția persoanelor care au calitatea de pensionari.

2.Funcționarii publici și alte persoane care desfășoară activități pe baza actului de numire;

3.Persoane care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul activității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului;

4.Persoanele care au raport de muncă în calitate de membru cooperator;

5.Alte persoane care realizeaza venituri din activități desfășurate potrivit legii și care nu se regăsesc într-o situație prevăzută la punctele (1-4) de mai sus;

Față de persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul L76/2002 se mai pot asigura următoarele persoane:

Asociat unic, asociați;

Administratori care au încheiat contracte potrivit legii;

Persoane fizice autorizate, întreprinderi persoane fizice, titulari ai întreprinderilor individuale, precum și membrii întreprinderilor familiale;

Cetățeni români care lucrează în străinătate, conform legii;

Alte persoane care realizează venituri din activități desfășurate potrivit legii și care nu se regăsesc în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)-d).

Asigurații au obligația să plătească contribuțiile de asigurări pentru șomaj și au dreptul să beneficieze de indemnizație de șomaj conform legii.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 7, 2014. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.