Aurel Țenț, unul dintre artiștii care au înțeles că expresia artistică este o revelație a existenței

La Muzeul de Artă din Satu Mare a avut loc vineri, 7 noiembrie vernisajul expoziției retrospective a artistului plastic Aurel Țenț, constând în 57 de picturi și 28 de lucrări de grafică. Au participat Felician Pop, consiler pe probleme de cultură în cadrul Consiliului Județean Satu Mare, Robert Laszlo, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Liuba Horvat, șefa Secției de Artă de la Muzeul Județean, Ștefania Adela Pop, președinta Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) Satu Mare. Evenimentul a fost moderat de scriitorul Teodor Curpaș. Au mai fost prezenți numeroși oameni de cultură, prieteni și invitați din Ucraina.

DSC_0030Aurel Țenț s-a născut în Oradea la 18 noiembrie 1930. A terminat liceul la Odorheiu Secuiesc și a absolvit Facultatea de Industrie a lemnului din Brașov. A urmat timp de un an cursurile Facultății de Arte Plastice din Cluj. Despre personalitatea sa ca artist plastic, a vorbit Felician Pop. Acesta a spus că ”Aurel Țenț este unul din artiștii care au înțeles că expresia artistică este o revelație a existenței. La vârsta de 84 de ani am putea crede că este un artist tânăr, foarte febril, care caută mereu noi forme de expresie. Retrospectiva de față este un fel de dare de seamă a unui artist deplin în fața unei lumi care s-ar mai putea salva dacă își mută trăirile în aceste lucrări tulburătoare. La Aurel Țenț talentul  este inteligența sufletului”, a fost de părere Felician Pop.

Programul artistic a fost susțínut de folkiștii Raluca Dumitru și George Negrea. Expoziția este deschisă până în data de 30 noiembrie, între orele 9.00 și 17.00, de marți până sâmbătă, iar duminică între orele 10.00 și 14.00. De asemenea, operele de artă expuse pot fi achiziționate.

DSC_0012

DSC_0015

DSC_0016

DSC_0020

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 8, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.