Klaus Iohannis, primul discurs în calitate de președinte al României: “Voi fi preşedintele românilor, un preşedinte liber”

Klaus Iohannis a susţinut, luni, la ora 11.00, la sediul ACL, prima conferinţă de presă după ce a câştigat alegerile prezidenţiale. Iohannis a făcut declaraţiile după ce Biroul Electoral Central a făcut publice datele colectate din peste 99% din secţiile de votare – Iohannis (54,50%), Ponta (45,49%).

iohannis”Tocmai am auzit rezultatele cvasi-finale. Dragi români, cu peste 6 milioane de voturi m-aţi ales preşedinte. Mulţumesc! Mulţumesc tututor celor care au ieşit la vot, este cea mai plăcută surpriză a acestor alegeri. E clar că acum campania a trecut, ce a fost de ales s-a ales. Acum trebuie să ne apucăm de treabă. Eu sunt dispus să mă apuc foarte serios şi foarte hotărât de treabă. Pe 16 noiembrie cetăţenii României au dat semnalul schimbării profunde în România. Acest semnal este unul extrem de puternic, este un semnal atât pentru mine cât şi pentru clasa politică. Eu am înţeles acest semnal dat de cetăţenii români. Îi îndemn pe politicieni să ia seama, să ia în considerare acest semnal dat printr-un vot covârşitor. Îi îndemn pe politicieni să judece bine ce au de făcut în zilele următoare. Solicit Parlamentului să se ţină de cuvânt şi mâine să pună pe ordinea de zi Legea aministierii şi graţierii şi să o pice. Rog Parlamentul să ia în discuţie toate solicitările venite din partea justiţiei şi să le încuviinţeze pe toate”, a declarat Iohannis.

Iohannis despre votul din diaspora

Rog partidele să înceapă discuţiile privind votul electronic şi prin corespondenţă. Nu vreau să se mai întâmple vreodată ce s-a întâmplat în diasporă. Este inadmisibil şi trebuie prevenit urgent. Mii de români nu au putut vota. Vreau să îmi exprim respectul pentru românii din diasporă care au avut nevoie de mai multe ore să voteze, care au înţeles importanţa votului lor. Au călătorit ore până la secţiile de votare, au stat în ploaie şi frig să voteze. Le mulţumesc! Cineva trebuie să suporte consecinţele votului organizat catastrofal în diaspora. Guvernul va trebui să analizeze şi să-i tragă la răspundere, să-i demită pe cei responsabil. Este îmbucurător că au votat aproape 400.000 de români în diasporă, dar e extrem de îngrijorător că mii de români nu au putut vota. Cei vinovaţi trebuie să răspundă cu funcţia. Îl rog pe preşedintele încă în funcţie să analizeze şi să-i recheme de pe post pe toţi diplomaţii care nu au gestionat situaţia. E un gest minimal să fie retraşi ambasadorii şi consulii de acolo unde românii au fost umiliţi. Nu pot să accept să existe situaţii unde concetăţeni să fie trataţi cu gaze lacrimogene pentru că vor să voteze”, a mai spus Klaus Iohannis.

Iohannis despre politica externă

Un gând bun pentru partenerii noştri externi. Voi continua parteneriatele care sunt pilonii politicii externe a României: parteneriatul strategic cu SUA, rolul nostru în NATO şi Uniunea Europeană. Voi dovedi că România este un partener serios, credibil şi de cursă lungă”, a punctat Iohannis. Iohannis a mai precizat că invită “Guvernul să poftească în Parlament cu bugetul pentru 2015, cu cât mai repede cu atât mai bine”.

În final, dragi români, în deschidere am spus că vă mulţumesc pentru că m-aţi ales ca preşedinte al României, eu voi fi preşedintele românilor, voi fi un preşedinte liber şi vă voi reprezenta pe voi”, a încheiat Iohannis.

Întrebat de jurnalişti care este viitorul PNL, Iohannis a spus că totul se va decide în zilele următoare. De asemenea, Iohannis a declarat că a fost sunat, duminică seara, de Victor Ponta, dar nu şi de Traian Băsescu.â

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 17, 2014. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.