Moscova speră că relaţiile sale cu UE nu au atins un punct „fără întoarcere”

Rusia şi-a exprimat marţi speranţa că relaţiile sale cu Uniunea Europeană nu au atins un punct "fără întoarcere" din cauza crizei din Ucraina, după ce UE a anunţat noi sancţiuni contra separatiştilor ucraineni proruşi susţinuţi de Moscova. "Sperăm că «punctul fără întoarcere» nu a fost atins", a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la o reuniune a unor diplomaţi ruşi şi belaruşi la Minsk, capitala Belarusului, înaintea unor discuţii prevăzute marţi la Moscova cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier.

lavrov"Suntem interesaţi de dezvoltarea legăturilor" cu Europa, a declarat Lavrov, citat de agenţia oficială Tass. Şeful diplomaţiei ruse a reiterat îndemnul Moscovei la crearea unui "spaţiu economic şi umanitar comun" "de la Lisabona la Vladivostok", o idee evocată de către preşedintele rus Vladimir Putin dar care a fost primită cu răceală de către europeni.

Lavrov a îndemnat din nou autorităţile ucrainene să respecte armistiţiul încheiat în septembrie cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, încălcat zilnic de ambele tabere şi să se angajeze în negocieri cu rebelii pentru a pune capăt conflictului care s-a soldat cu peste 4.000 de morţi. "În loc să stabilească contacte (cu separatiştii), Kievul s-a angajat într-o politică de asfixiere economică şi socială a sud-estului" Ucrainei, a acuzat el, referindu-se la zone aflate sub controlul separatiştilor.

"Sper că colegii noştri occidentali, care au o influenţă asupra Kievului, îşi dau seama de pericolul" unei asemenea politici, a adăugat Lavrov. El a mai afirmat că Moscova doreşte reformarrea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a mobilizat observatori în Ucraina. "Ne opunem ca această organizaţie să devină un instrument" al occidentalilor împotriva Rusiei, a subliniat el.

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 18, 2014. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.