În județ au fost depuse 21.422 de cereri de subvenții pentru 232.366 hectare de teren

Miercuri, 19 noiembrie, începând cu ora 9.00, în Sala mică de ședințe a Consiliului Județean, sub directa coordonare a prefectului județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, a avut loc o ședință la care au participat șefii instituțiilor județene. Pe ordinea de zi au figurat probleme legate de subvențiile din agricultură, desfășurarea învățământului dual în județul Satu Mare, raportul de dezvoltare economică al județului, și diverse.

IMG_0001Din raportul prezentat de Gabriel Leș, directorul APIA Satu Mare, a reieșit că în prezent în județ s-au depus 21.422 de cereri de subvenții pentru 232.366 hectare de teren. Valoarea subvenției pe hectar este în medie de 156,89 euro. Proprietarii de terenuri sub 30 de ari nu primesc subvenții. Până în prezent s-au plătit în avans 16 milioane de euro. S-au făcut și verificări în teren asupra veridicității datelor cuprinse în cereri, subvenția diferind în funcție de tipul de cultură și categoria de folosință a terenului.

S-au ridicat probleme și în legătură cu amplasarea terenurilor și mai ales cele aflate în ariile protejate. Pentru acestea, Agenția de Mediu trebuie să dea avize fermierilor în scopul protecției mediului din aceste arii, dar și pentru îmbunătățirea calității produselor ecologice. De exemplu, până în prezent s-au depus 630 de cereri pentru producție agricolă ecologică.

Prefectul județului dr. Eugeniu Avram a spus că sunt condiții clare ce trebuie îndeplinite pentru acesarea subvențiilor, fiind necesare programe de măsuri concrete preventive pentru îmbunătățirea și rezolvarea cerințelor. De aceea, toate cerințele trebuie făcute cunoscute oamenilor, precum și necesitatea ca la cererea de plată să se poată identifica întocmai suprafața de teren pentru care se cere subvenția.

IMG_0003Inspectorul școlar general Claudiu Mondici a prezentat un raport în legătură cu modul de desfășurare și dezvoltare a învățământului profesional în județul Satu Mare. În legătură cu aceasta s-a subliniat că 90 de agenți economici au cerut pregătire în meseriile necesare pentru procesul lor de producție, că planul de școlarizare pentru clasele de profesională s-au făcut în parteneriat școală-agenți economici, ca urmare s-au dublat clasele din învățământul profesional, iar pentru stimularea viitorilor elevi la această formă de pregătire în meserie există burse profesionale. Din totalul de 263 de absolvenți din anul școlar precedent numai 58 nu au loc de muncă. La acest subiect Ecaterina Békesi a arătat că la nivelul județului se va pune în folosință în curând Centrul de educație duală prin care agenții economici vor utiliza atelierele existente prin închiriere și vor asigura pentru copii cu probleme speciale o pregătire în meserii diverse folosind deșeuri rezultate din procesul de producție. De exemplu, la atelierul de tâmplărie copii vor executa obiecte utile din deșeuri de lemn. La atelierul de croitorie vor face haine de păpuși, urmând ca la finalizarea cursurilor elevii să fie angajați în locuri de muncă unde pot fi utili societății.

În continuare au fost prezentate câteva din proiectele județului din 2014 cum ar fi modernizarea ambulatoriului Negrești-Oaș, drumul Gherța Mică-Turulung, îmbunătățirea calității serviciilor publice, implementarea sistemului informațional integrat ce se va finaliza în 2015, managementul deșeurilor, îmbunătățirea infrastructurii de alimentare cu apă în județul Satu Mare ce se va finaliza în 2015, proiectul APM de creștere a suprafețelor cu plantații de arbori în afara orașelor, 12 microbuze școlare au fost deja distribuite, urmând să se primească și restul.

În încheiere prefectul dr. Eugeniu Avram a mulțumit reprezentanților instituțiilor publice locale pentru activitatea desfășurată împreună cu agenții economici și le-a cerut să rămână corecți, imparțiali și activi, să se poată realiza implementarea tuturor proiectelor pentru dezvoltarea județului în folosul comunității.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 19, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.