Italianca Giulia Natella, de 9 luni voluntar la Asociația Stea în sprijinul personelor vulnerabile

Grijile zilnice ne fac să uităm de cele mai multe ori de semenii noștri mai puțin norocoși. Există însă și străini care își dedică majoritatea timpului celor mai năpăstuiți, oameni care trăiesc și muncesc pentru a-i ajuta pe alții. O italiancă de 24 de ani a renunțat la confortul de acasă și de mai bine de opt luni, muncește ca voluntar la Asociația Stea, alături de restul oamenilor care formează echipa asociației sătmărene.

poze recrutare voluntari eleviOriginară din Roma, Giulia Nataella este voluntar și în țara natală la organizația Popica Onlus unde lucrează cu copii rromi. Misiunea ei în România se apropie de final. În decembrie, tânăra se va întoarce în Italia unde va continua să lucreze cu copiii de la Popica Onlus. La Asociația Stea, dincolo de implicarea în activități directe cu copiii și tinerii străzii, beneficiari de servicii sociale, Giulia participă activ în campaniile de promovare a drepturilor copilului şi de recrutare de voluntari desfășurate în școlile sătmărene. Alături de echipa asociației Stea, din care mai fac parte Diana Tarța și Sergiu Săvianu, tânăra a stat de vorbă cu elevii sătmăreni din mai multe colegii și licee sătmărene: Colegiul Naţional «Mihai Eminescu», Colegiul Naţional «Doamna Stanca», Colegiul Economic «Gheorghe Dragoș», Liceul Teoretic German «Johann Ettinger», și Școala Gimnazială Doba.       

În cadrul întâlnirilor, Giulia le-a vorbit elevilor despre discriminare și importanța combaterii acesteia pentru constuirea unei comunități mai bune. Ea a făcut și un bilanț al activității realizate în cadrul asociației Stea, explicând cât de multe a învățat ea în decursul stagiului său şi încurajând alți tineri să devină voluntari.

Diversitatea este bogăție

Giulia explică faptul că activităţile de recrutare de voluntari din școlile sătmărene sunt în curs de derulare iar bilanțul până la ora actuală este unul pozitiv: «Participarea elevilor este numeroasă, cu un feedback pozitiv. În urma întâlnirilor cu elevii, am constatat că tinerii sunt dispuși să asculte și sunt curioși de ceea ce le propunem, adică de activitățile ce se organizează la Asociația Stea, principiile și obiectivele urmărite de asociaţie de ani buni. Am încercat cu multă simplitate să-i facem pe tineri să înțeleagă ce facem noi zilnic prezentându-le experiențele personale și motivațiile. Mi se pare foarte important să vorbim despre motivațiile bazate pe principiile antirasiste care m-au ajutat acum opt luni sa încep acest drum ca voluntar. Vorbim de o muncă făcută cu 90% dintre persoane de etnie rromă, încercând să îndepărtăm prejudecățile referitoare la această etnie și să încercăm să înțelegem bogăția dată de diversitatea culturală. Le arătăm tinerilor experiențe personale proprii prin înregistrările noastre video și fotografii realizate în timpul activităților pe care le desfășuram în centrul de zi cu copiii și tinerii sau cu «Caravana Educalternativa» în locuri abandonate precum stadionul Unio, unde locuiesc multe familii rome, lăsate să trăiască abandonate de restul societății, în propriul trist și sărac destin. Este fundamental să facem cunoscută tinerilor misiunea pe care o are Asociaţia Stea şi importanța acțiunilor realizate cu mare greutate și multă muncă, existând aici o mare nevoie de sprijin».

Recrutare de voluntari in scoli (1)Beneficiile voluntariatului

Giulia le vorbește tinerilor și despre ceea ce a câștigat ea în urma acestei experiențe de voluntariat: «În mod evident, în aceste reuniuni cu elevii am prezentat și beneficiile pe care ni le aduce voluntariatul, cum ar fi îmbunătățirea CV-ului, creșterea capacității noastre de lucru, experiența, îmbunătățirea capacităților de organizare și leadership, atuuri considerabile pentru noi, tinerii. Însă, ce pot eu să spun despre experiența mea în România cu acești beneficiari ai Asociației Stea, este că am avut norocul să văd cu ochii mei cum își duc traiul de zi cu zi și cum echipa asociației muncește pentru a le oferi sprijin, consiliere, hrană, îmbrăcăminte, etc. Împreună ne-am lansat într-o călătorie de solidaritate în care am trăit și unele situații extrem de dificile care ne-au permis să ne plasăm pe același nivel cu acești oameni minunați, existența lor fiind în contradicție cu o societate în curs de globalizare, care îi forțează printr-o discriminare neobosită să trăiască în noroi. Toate acestea, adăugate la experiența noastră de viață, ne-au îmbogățit emoțional. În același timp, atât eu ca voluntar cât și echipa asociației Stea, am devenit pentru ei un reper și am reușit să îmbunătățim semnificativ calitatea vieții lor, nu doar cu un zâmbet sau o îmbrățișare, ci cu mai mult de atât pentru că asociația Stea oferă zilnic suport real pentru îmbunătățirea vieții tinerilor romi din Satu Mare».

Am decis sa luptam alaturi de ei

Giulia îşi încheie prezentarea cu câteva concluzii personale despre această experienţă de voluntariat: «Noi nu suntem superiori, dar am decis să luptam nu pentru ei, ci alături de ei. Experiența aceasta îmi arată că nimeni nu învață pe altul ceva, ci este un schimb reciproc continuu, câteodată dificil de apreciat pentru că noi suntem aici pentru a-i ajuta pe ceilalți în mod concret. Ajutorul se referă la asistență în realizarea demersurilor birocratice legate de accesul la sănătate, alfabetizare, educație sanitară, educație în muncă, pentru a pune în practică planurile de integrare socială. Așadar, vorbim în mod absolut de sprijin prioritar dar nu cred că este cazul să ne punem pe piedestalul celui care îl învață pe altul, ci este important să știm să apreciem ceea ce primim noi de la ei, într-un mod atât de subtil și invizibil în ochii celui care nu caută să descopere și să vadă numeroasele aspecte ale relațiilor interumane.   

Primim în schimb o iubire imensă, o lecție de viață de la aceste ființe care în ciuda existențelor distruse de droguri, alcool, ignoranță și marginalizare, nu încetează să respire și să surâdă. O lecție de umanitate pe care puțini au privilegiul să o învețe. Sper ca mărturia noastră să lumineze și să sensibilizeze tinerii în deciziile lor, care pe viitor vor avea datoria să continue această cale de solidaritate.»

Activitati caravana educativaDespre proiect

Stagiul de voluntariat al Giuliei Natella se derulează în cadrul proiectului „Voluntariat pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor şi tinerilor străzii” – RO-21-188-2013-R3, realizat în perioada martie – decembrie 2014, de către Asociaţia Stea în parteneriat cu Popica Onlus (Italia).  Acesta este un proiect finanţat de către Comisia Europeană prin intermediul Programului “Tineret în Acţiune” – Acţiunea 2: Serviciul European de Voluntariat. Proiectul se concentrează pe implicarea voluntarilor SEV în munca cu tinerii cu oportunităţi reduse şi are ca obiective:

– Creşterea nivelului de cunoştinţe şi abilităţi de viaţă a copiilor şi tinerilor străzii din municipiul Satu Mare prin activităţi educative desfăşurate în comunităţile de romi şi în cadrul centrului de zi al Asociaţiei Stea de către voluntarii SEV şi cei ai Asociaţiei Stea

– Facilitarea schimbului intercultural între tinerii voluntarii SEV, voluntarii Asociaţiei Stea şi copiii şi tinerii străzii pe parcursul derulării stagiului de voluntariat 

– Participarea voluntarilor SEV alături de copiii şi tinerii străzii la campanii de promovare a drepturilor omului, a cetăţeniei active şi a anti-discriminării. 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 20, 2014. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.