La Muzeul Județean s-a deschis expoziția fotodocumentară ”Francezi și români în Primul Război Mondial”

În anul marcării unui secol de la izbucnirea Primului Război Mondial, Ambasada Franței la București și Arhivele Naționale ale României, în colaborare cu Consiliul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare și Arhivele Naționale Satu Mare, organizează expoziția fotodocumentară ”Francezi și români în Primul Război Mondial”. La vernisajul care a avut loc joi, 20 noiembrie la Muzeul Județean Satu Mare au participat istorici, profesori, elevi de la mai multe colegii naționale din municipiu și un numeros public interesat să afle informații despre marele eveniment de la începutul secolului XX.

DSC_0015Cuvântul de deschidere a fost rostit de dr. Lucian Cucuiet, directorul Filialei sătmărene a Arhivelor Naționale. Domnia sa a prezentat pe larg expoziția care este, după părerea sa, o vie dovadă a respectului nostru față de trecut. Expoziția este vernisată la Satu Mare după ce a poposit în alte 17 orașe ale țării. În cadrul ei sunt expuse documente importante, de-a dreptul spectaculoase, menite să informeze publicul larg despre Primul Război Mondial.

Materialele expuse se referă la evenimentele care au dus la declanșarea războiului, anii neutralității pentru România, mobilizarea din 1916, intrarea României în Război, activitatea Misiunii militare franceze pentru refacerea armatei române, în frunte cu generalul Henri Berthelote. Sunt ilustrate apoi luptele armatei române pentru dezrobirea Transilvaniei și desăvârșirea unității naționale. Expoziția reunește numeroase documente, fotografii, inclusiv locale și numeroase documente provenite de la Arhivele Naționale din Satu Mare. Dr. Lucian Cucuiet a vorbit apoi despre caracterul războiului, despre documentele provenite din arhiva pictorului Aurel Popp și ce a însemnat războiul pentru sătmăreni.

A urmat la cuvânt dr. Viorel Ciubotă, cercetător la Muzeul Județean Satu Mare. El a furnizat date despre documentele provenite de la Aurel Popp și fratele acestuia, Mihai Popp. Aurel Popp a lăsat un număr mare de fotografii și scrisori pe care le-a expediat de pe front, care constituie prețioase izvoare istorice. Aurel Popp a activat în cadrul serviciului de propagandă a Regimentului 12 Infanterie care și-a avut reședința la Satu Mare. Dr. Viorel Ciubotă a prezentat o serie de cărți care au apărut la editura Muzeului Județean și care se referă la Primul Război Mondial. A fost invitat apoi la microfon fiul lui Czira Árpád, acesta fiind un participant la luptele din Rusia, prizonier de război și care a revenit în Satu Mare peregrinând prin China, Japonia, S.U.A., Danemarca și Germania.

DSC_0016

DSC_0020

DSC_0009

DSC_0007Despre comemorarea războiului mondial a vorbit col. (r), profesorul Nicolae Codreanu, din partea Asociației Veteranilor de Război. El a vorbit despre începutul războiului, existența celor două alianțe politice și militare care s-au confruntat pe câmpurile de luptă. România, în frunte cu regele Carol I, a decis statutul de neutralitate. Mulți români din Transilvania, aflată atunci sub stăpânirea Austro-Ungariei, a fost nevoiți în 1916, să lupte împotriva fraților lor români. Vorbitorul a dat ca exemplu cazul lui Emil Rebreanu care a plătit cu viața pentru că a dorit să treacă de partea armatei române. A urmat retragerea armatei române în Moldova și etapa refacerii mulțumită Misiunii militare franceze conduse de generalul Henri Berthelot. Lupta eroică a armatei române a fost încununată de unirea teritoriilor românești prin actul de la 1 Decembrie 1918.

A mai luat cuvântul dr. Ioan Corneanu, președintele Asociației Românilor Refugiați Expulzați și Deportați Satu Mare. El a arătat că avem privilegiul să participăm la o manifestare deosebită pentru cunoașterea științifică a istoriei naționale. Dr. Ioan Corneanu amintit că cele două instituții, Armata și Biserica sunt cele prin care ne-am putut păstra ființa națională.

DSC_0003

DSC_0011

DSC_0004

DSC_0010

DSC_0018

DSC_0005

DSC_0008

DSC_0002

DSC_0001

DSC_0006

DSC_0019În cadrul expoziției am remarcat și două vitrine care conțin cărți poștale și obiecte din timpul războiului. De asemenea, sunt expuse scrisori, fotografii aparținând pictorului Aurel Popp, obiecte confecționate în lagărul de prizonieri din Sicilia de Harasti Lajos. O altă vitrină conține documente și fotografii aparținând lui Czira Árpád, sătmărean participant la luptele din Rusia, revenit la Satu Mare în urma unor peripeții, după care a fost trimis pe frontul din Italia.

În vitrinele din prima sală sunt expuse cărți poștale scrise de Aurel Popp soției sale Popp Irina, expediate de pe front. Tot acolo remarcăm câteva exemplare din presa vremii, ”Szatmári Honvéd” (Honvedul Sătmărean), care era publicația Regimentului 12 din Satu Mare și manifeste către soldați adunate de Aurel Popp pe front. Expoziția este deschisă între 20-27 noiembrie și poate fi vizitată în sălile de la parter ale Muzeului Județean de Istorie.

Prof. Carol C.Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 20, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.