Activități desfășurate la Colegiul Național ”Ioan Slavici” în cadrul ”Săptămânii educației globale”, 17-21 noiembrie

Săptămâna Educației Globale s-a desfășurat în perioada 17-21 noiembrie și în acest an a avut ca tema Securitatea alimentației – risipa, sănătatea hranei, responsabilitatea socială (sărăcie, zone dezavantajate), conservarea hranei, protecția consumatorului, antreprenoriat, sănătatea solului, a mediului. Elevii clasei a XI-a A de la Colegiul Național „Ioan  Slavici”, coordonați de prof. Nește Sanda, au desfășurat diverse activități pentru a marca acest eveniment școlar.

Colegiul-National-Ioan-SlaviciAstfel în data de 19 noiembrie împreună cu elevii clasei a XI-a D de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, coordonați de prof. dr. Prodan Adriana, au prezentat proiecte și un film documentar pe tema Eco-alimentația, ce se încadrează în tema generală a Săptămânii Educației Globale.

Materialele au prezentat teme legate de aspecte ale alimentației sănătoase: tipuri de alimente sănătoase și alimente nesănătoase precum și efectele negative asupra sănătății organismului uman; prezența E-urilor în alimente și efectele atât de nocive asupra alimentației (unele având efecte cancerigene); ciupercile în alimentatie, etc.

La sfârșitul prezentării s-au distribuit fișe de lucru, ce au solicitat din partea elevilor cunoștințe generale în ceea ce privește o alimentație sănătoasă, dar au avut si posibilitatea de informare pe internet, activitatea desfășurându-se într-un laborator multimedia din cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu”. Prin răspunsurile date elevii au dovedit că au fost bine documentați, ceea ce a reprezentat un feedback pozitiv.

Această acțiune a avut ca scop principal implicarea elevilor, a cadrelor didactice în propagarea principiilor unei alimentații sănătoase prin realizarea unor deprinderi pozitive în acest sens. Un alt scop al întâlnirii, care îl complementează pe cel principal, este crearea unor oportunități de colaborare, de muncă în echipă și de împărtășire a informațiilor între elevii și cadrele didactice dintre cele două școli Colegiul Național „Ioan Slavici” și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare.

O altă activitate desfășurată în cadrul acestui proiect, a fost aceea de conștientizare a cetățenilor pe tema ”Securitatea alimentației”. Pentru o mai bună organizare a acestei activități și pentru a pune în valoare creativitatea elevilor, s-a realizat și o activitate de brainstorming (avalanșă de idei), care s-a dovedit foarte eficientă.

Astfel, elevii au fost cei care au ales câteva activități pentru o campanie de conștientizare:

  1. Redactarea unui ecuson sugestiv pentru aceasta temă
  2. Redactarea unor flyere care au fost tipărite și împărțite către populație
  3. Vizita în cele trei piețe mai mari ale orașului în zilele de miercuri 19 noiembrie și joi 20 noiembrie

Campania de conștientizare a  urmărit unele aspecte cum ar fi:

  • Alegerea unei alimentății echilibrate și sănătoase:
  • Efectele negative ale aditivilor alimentari, chiar și cancerigene, în unele cazuri;
  • Putem reduce risipa de alimente printr-o mai bună gestionare în gospodăria proprie?
  • Poate influența risipa alimentelor gradul mare de sărăcie din lume?
  • Putem ”folosi” oare risipa de alimente în scopuri caritabile (adăposturi de bătrâni, animale, săraci)?

Scopul  acestor actiuni a fost sensibilizarea elevilor și opiniei publice în legătură cu problemele prezentate, legate de alimentație, de a-şi exprima liber părerea asupra acestor probleme care îi priveşte în mod direct. Totodată, elevii îşi vor consolida stima de sine, își vor pune în valoare aptitudinile şi vor fi un exemplu pentru comunitatea din care provin.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 24, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.