Ioan Drăgan: ”Sistemul educațional românesc trebuie să devină un sector strategic de care depinde evoluția economiei românești”

Prim-vicepreședintele Federației Naționale ”Spiru Haret” și președintele SIP al județului Satu Mare, Ioan Drăgan, ne-a făcut cunoscute unele dintre măsurile prevăzute în Acordul cu Guvernul României, privind unele măsuri de natură să sprijine învățământul românesc. Acordul a fost semnat de prim-ministrul Victor Ponta, vice prim-ministrul Liviu Nicolae Dragnea, ministrul Educației Naționale Remus Pricopie și de alți membrii ai Guvernului, împreună cu liderii federațiilor sindicale din învățământ.

ioan draganPotrivit Acordului se are în vedere deblocarea a cel puțin 2.500 de posturi didactice auxiliare și nedidactice din unitățile de învățământ preuniversitar. Adoptarea actelor normative care să asigure o creștere medie a salariilor personalului didactic în perioada 2015-2017, după cum urmează:

          . 5% începând cu 1 martie 2015;

          . 5% începând cu 1 septembrie 2015;

          . 5 % începând cu 1 aprilie 2016;

          . 5 % începând cu 1 octombrie 2016;

          . 5 % începând cu 1 ianuarie 2017;

          . 5 % începând cu 1 octombrie 2017.

Creșterea salariilor personalului nedidactic în medie cu 35% în următorii doi ani, urmând ca până la finalul anului 2014, ministerele de resort să stabilească modalitățile care să asigure această creștere salarială.

Pensionarea la cerere a personalului didactic de predare, care are o vechime efectivă în învățământ de cel puțin 34 de ani, cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea pensiei.

Adoptarea unui act normativ privind dreptul personalului didactic de a beneficia anual de o sumă forfetară, reprezentând echivalentul în lei a minimum 100 de euro pentru dezvoltare profesională, din fonduri europene nerambursabile.

În legătură cu plata proceselor câștigate în instanță, sumele sunt eșalonate prin Ordonanța de urgență 71/17.06.2009 care stabilește eșaloarea plăților până în 2016 pe tranșe anuale trimestrial, începând din 2008. S-au câștigat și procese pe dobânzi în 90 de școli, restul sunt în desfășurare. În acest an s-a restituit tranșa de 15%. ”În anul 2015 se va plăti tranșa de 25% din valoarea titlului executoriu, la fel și în 2016, tot 25%. În Acordul semnat cu Guvernul actual am cuprins ca în 2015 plata să se facă într-o singură tranșă, la finele trimestrului I”, a spus Ioan Drăgan.

În prezent în școli se evaluează necesarul total, s-a cerut calculul dobânzilor, care să se facă prin Programul EDESAL, fiind un calcul unitar ce ar ușura munca secretarelor a căror volum de lucru a crescut foarte mult. ”Ce se știe concret este că în decembrie se acordă ultima tranșă de 15% din 2014, în funcție de data pronunțării sentinței, menționez că suma de 150 de euro primită pentru formare profesională a fost negociată de către federațiile sindicale în decursul anului. De asemenea, serviciul de salarizare din școli lucrează la baza de date privind sentințele judecătorești asupra necesarului sumelor de restituit”, a  mai precizat interlocutorul.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 24, 2014. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.