Istoricii Ioan Corneanu și Vasile Moiș au lansat cartea ”Permanență și continuitate românească în Ardeal”

Joi, 27 noiembrie, la Muzeul Județean de Istorie a avut loc un eveniment cultural de excepție. Sub auspiciile Prefecturii Satu Mare, a Consiliului Județean Satu Mare și a Primăriei Racșa, a avut loc lansarea volumului ”Permanență și continuitate românească în Ardeal” al istoricilor dr. Ioan Corneanu și Vasile Moiș.

DSC_0002Oficiile de gazdă au fost îndeplinite de dr. Liviu Marta, directorul Muzeului Județean de Istorie. El a precizat că lansarea acestei cărți face parte din manifestările dedicate Zilei Naționale a României. Înainte de a fi istorici, autorii cărții au fost oameni care au făurit istorie. Dr. Ioan Corneanu a fost mulți ani primarul municipiului Carei iar Vasile Moiș senator și vicepreședintele Senatului României. Amândoi sunt autorii mai multor cărți de mare însemnătate pentru istoria noastră.

Dr. Liviu Marta a salutat prezența la manifestare a prefectului Județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram. Luând cuvântul, acesta a spus că se bucură nespus că poate fi prezent la lansarea unui volum de o mare însemnătate. Cartea autorilor este binevenită dar și necesară în condițiile internaționale actuale. Cartea este bine documentată în tot cuprinsul ei. Sintetizează istoria poporului român. Se remarcă în mod deosebit capitolul care este dedicat limbii române. În ținuturile noastre avem o atestare și continuitate de peste 5.000 de ani. Dr. Eugeniu Avram i-a felicitat pe autori pentru munca lor și Editura Daya pentru condițiile grafice deosebite în care a apărut cartea. Dr. Eugeniu Avram a transmis în numele Guvernului și a Instituției Prefectului tuturor sătmărenilor un călduros ”La Mulți Ani” cu ocazia Zilei Naționale a României.

DSC_0003Dr. Ioan Corneanu a mărturisit că ideea de a scrie această carte este veche deoarece, a spus el, ”Există foarte multe cozi de topor în România, unii au alte gânduri. Pământul actual a fost apărat cu sângele strămoșilor noștri și avem datoria de a-l apăra și de a-l transmite generațiilor viitoare, în veacul veacurilor”.

Dr. Ioan Corneanu a făcut largi referiri la tragicul an 1940 din istoria românilor. A amintit că în acel an județul Satu Mare a pierdut un număr considerabil de locuitori. Scăderea s-a datorat faptului că în urma Dictatului de la Viena, administrația horthistă a alungat 30.000 de români iar 40.000 de evrei au fost deportați în lagărele de exterminare. 81 de români au fost uciși. Un alt aspect abordat de vorbitor s-a referit la fasificatorii de istorie, trebuie să se știe că aceștia nu au dreptate, cercetarea științifică dovedește contrariul. Columna lui Traian, inaugurată în anul 117 d.Hr. este istoria în piatră a poporului român. Deși în Tratatul de la Trianon, din 4 iunie 1920 se stipula că Ungaria este obligată să restituie toată arhiva referitoare la Transilvania României, acest lucru nu s-a realizat niciodată, ceea ce îngreunează mult munca cercetătorilor.

DSC_0005Despre faptul că istoria românilor încă nu este suficient de valorificată, a vorbit Vasile Moiș. El a spus că acel hiatus de 1.000 de ani de care vorbesc unii istorici nu există în istoria românilor. Românii au fost și vor fi întotdeauna pe acest pământ. S-a dovedit științific că suntem pe acest pământ de 7.000 de ani. Vasile Moiș a făcut mai multe referiri la intervalul de 1.000 de ani amintit, de la anul 271 și până la formarea statelor moderne. Românii nu pot accepta ideea vehiculată de unii, că am venit din sudul Dunării. Popoarele migratoare nu ne-au putut asimila, ci ele au fost asimilate de către români. Există o evidentă continuitate a românilor.

Vasile Moiș s-a referit apoi la primii cărturari care au susținut originea latină, printre aceștia cronicarul Bonfinius, apoi reprezentanții Școlii Ardelene, cronicarul Grigore Ureche care nota ”De la Râm ne tragem”. A fost scos în evidență rolul episcopului Inochentie Micu Klein, cel care a întocmit primul program politic de luptă a românilor bazat pe originea, vechimea și continuitatea românilor. S-au spus lucruri importante și despre marele luptător memorandist Vasile Lucaciu, un mare român și apărător al românismului.

DSC_0006Un capitol al cărții este dedicat acelor români care au fost trădați de conaționalii lor. Lista este lungă, începând cu Burebista, Vlad Țepeș, Radu de la Afumați, Petru Rareș și continuă cu Ioan Vodă cel Viteaz, Petru Cercel, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Horia și Cloșca, trădați pentru 300 de galbeni, Tudor Vladimirescu, dar și de alții în contemporaneitate cum s-a amintit, Lucrețiu Pătrășcanu și de ce nu Nicolae Ceaușescu.

Dr. Ioan Corneanu a mai amintit că un capitol al cărții se referă la istoricul Alexandru Doboși din Medieșu Aurit, căruia urmează să i se dezvelească un bust. Istoricul a fost cel care, în 1940, a scris o lucrare despre cnezatele și voievodatele românești din județul Satu Mare, Maramureș și Sălaj. Acest document s-a vrut un argument al continuității românești și a făcut parte din mapa lui Mihail Manoilescu, ministru de Externe, prezent la Viena la semnarea Dictatului din 1940.

Cartea istoricilor dr. Ioan Corneanu și Vasile Moiș este o carte captivantă, bine documentată care nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă și mai ales de pe masa de lucru a istoricilor. Profesorii de istorie au ce învăța din cartea proaspăt lansată. Momentele artistice din cadrul evenimentului cultural au fost realizate de Corul din Carei recent reînființat, al Despărțământului ASTRA, condus de Daniela Ciucă.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 27, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.