Informare din partea DSP Satu Mare despre Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala, să însuşească şi să aplice măsurile de protecţie pentru prevenirea acestei infecţii. În perioada 2011 – 2015, mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este „ŢINTA ZERO: ZERO INFECŢII NOI CU HIV. ZERO DISCRIMINĂRI. ZERO DECESE PRIN SIDA”.

hiv-pozitivPână în 2013, SIDA a ucis mai mult de 36 de milioane de oameni din întreaga lume (cazuri înregistrate începând din anul 1981), devenind una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică la nivel mondial din istorie. Tratamentul retroviral are eficacitate limitată, nu este capabil să vindece persoanele infectate

În România, în anul 2013 12273 persoane infectate HIV/SIDA erau în viaţă conform unui studiu efectuat de Institutul Matei Balş, dintre care: cazuri HIV/SIDA la copii 0-14 ani: 9946 şi persoane peste 14 ani: 9315 cazuri. Totalul deceselor prin SIDA a fost de 6367 cazuri.

Cu prilejul Zilei Mondiale atragem atenţia asupra necesităţii accesului universal la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport, scopul fiind reducerea numărului persoanelor care se vor infecta cu HIV şi informarea şi educarea populaţiei, mai ales a grupurilor cu risc crescut, asupra HIV/SIDA.

Vă reamintim că:

Infecţia HIV se poate transmite prin: contact sexual fără prezervativ; contact direct cu sângele unei persoane infectate (transfuzii de sânge sau produse de sânge infectate, utilizare de obiecte ascuţite, tăioase sau înţepătoare murdărite cu sânge infectat); de la mama infectată cu HIV la făt.

Infecţia HIV însă NU se transmite prin atingerea obiectelor atinse de o persoană infectată, nici prin îmbrăţişare, folosirea în comun a piscinei sau prin înţepături de insecte.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 28, 2014. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.